Overblik og planlægning er omdrejningspunkter

Peter Uggerby er cheflæge. Han forsøger at holde en fast struktur i arbejdsdagen for at være sikker på at nå det hele i en til tider presset hverdag, hvor både patienter, kolleger og ledelsesopgaver kræver tid og overblik.

Peter Uggerby

Faste møder

Som cheflæge er Peter en vigtig brik i planlægningen af arbejdet i afdelingen. Han skal have overblik over patienterne og styr på dagsformen i afdelingen.

- Hver morgen klokken 8 mødes vi til morgenkonference på tværs af hele klinikken med deltagelse af både afgående- og kommende vagthold. Det er vigtigt, at vi får dannet os et overblik over patienterne og bemandingen i de forskellige afsnit. Der er pres på sengekapaciteten, så det er vigtigt allerede fra begyndelsen af dagen at have et overblik over pladssituationen, siger Peter.

- Når den fælles morgenkonference er slut, mødes vi i de respektive sengeafsnit og planlægger dagens stuegang og patientsamtaler og for mit vedkommende også supervision og evt. bedside-undervisning. Det er alle lægerne og psykologerne samt klinisk afsnitskoordinerende sygeplejerske, KAK, der mødes, fortæller Peter.

Herefter står den på patientsamtaler. Det er vigtigt at nå så mange samtaler som muligt i løbet af formiddagen, så Peter har et nyt overblik over patienterne inden middagskonferencen kl. 12.

- Klokken 11.30 mødes vi og drøfter og konfererer dagens stuegang som formøde til middagskonferencen kl. 12. Her mødes vi igen på tværs af klinikken for at få et samlet overblik over patienter og senge. Det kan lyde lidt stramt, men det er vigtigt hele tiden at have overblikket, så der er styr på patientforløbene, siger Peter og fortsætter. Jeg har det overordnede ansvar for patienterne i min afdeling. Jeg kan naturligvis ikke være lige meget nede i alle patientforløb, men jeg gør meget ud af at indhente viden fra alle kolleger – også tværfagligt. Derfor prioriterer jeg formiddagen og de mange faste møder i relation til den daglige stuegang højt.

Organisatoriske og administrative opgaver

- Over middag bruger jeg mere tid på de administrative opgaver, der følger med som cheflæge. Omdrejningspunkt er selvfølgelig stadig patienterne, men det er ofte på et mere overordnet plan. Det kan være møder med de andre specialeansvarlige overlæger og kollegaer i øvrigt samt opgaver, der fokuserer på faglig udvikling i afdelingen. Det kan også omhandle møder i Patientens Team, specifikke behandlingsplaner og -patientforløb, kvalitetsudvikling og tværsektorielt samarbejde Alt det, der også er enormt vigtigt for at få det hele til at fungere, men som ikke er helt så synligt i driften, siger Peter.

Fokus på uddannelse

Som universitetshospital fylder undervisning af yngre læger og medicinstuderende også.

- Jeg forsøger at få så meget undervisning ind som muligt. Det ene er selvfølgelig formaliseret undervisning af de yngre læger og medicinstuderende, men den daglige kliniknære undervisning, mener jeg, er mindst lige så vigtig. F.eks. er det vigtigt, at de yngre læger får så meget sparring som muligt i forbindelse med planlægning af stuegang, så de føler sig klar til patientsamtalerne. Derudover er efterfølgende supervision, men også bedside-undervisning noget, jeg prioriterer. Vi har også jævnligt en patientcase, vi tager op og diskuterer på vores morgenmøder i et uddannelsesperspektiv. Endelig forsøger jeg at være tilgængelig hele dagen, så de yngre læger altid kan kontakte mig ved spørgsmål og behov for konferering. Det er vigtigt, at de føler sig trygge og har opbakning, siger Peter.