Det lange seje træk – med store gevinster

Anne Sofie Hansen er 1. reservelæge, seniorforsker og ph.d. i Børne- og Ungdomspsykiatrien. Hun arbejder med funktionelle lidelser i samarbejde med pædiatrien og ser det som sin vigtigste opgave at hjælpe børn og unge med at se flere vinkler af sig selv, end blot de fysiske symptomer.

Anne Sofie Hansen

- At arbejde med funktionelle lidelser er et langt sejt træk. Det er et detektivarbejde uden quick-fix. Børnene har gået med deres fysiske symptomer som f.eks. ondt maven, nedsat kraft i benene eller andre uforklarlige smerter meget længe. Så er det en udfordring at vende snakken fra symptomer til at snakke om, hvordan barnet har det med familie, venner, skole eller sig selv, siger Anne Sofie.

- Det handler om at rumme, se og lytte. Det handler om at skabe den gode relation, både til barnet og den unge, men også til familien. Jeg kommer meget tæt på familien, fordi det kræver engagement og involvering at få skabt en god relation – og relationen er netop nøglen til at åbne op for nogle af de sårbare sider hos børn og unge, siger Anne Sofie.

- Og måske fordi det ofte er et langt sejt træk, så føles gevinsten det større, når det lykkes, og vi ser det barn, der før sad i kørestol, komme gående. Det gør det utroligt unikt og meningsfuldt, og det giver stor arbejdsglæde, siger Anne Sofie.

 

Det tværfaglige samarbejde

Børne- og Ungdomspsykiatrien fik i 2021 i samarbejde med pædiatrien på Aalborg Universitetshospital regionsfunktion i forhold til funktionelle lidelser. Det er pædiatrien, der henviser til Børne- og Ungdomspsykiatrien, når barnets symptomer ikke kan forklares ud fra en anden kendt og veldefineret somatisk diagnose.

- Det var en lidt stille start, men efterhånden har pædiatrien fået øjnene op for os, så nu har vi en del børn og unge i forløb. Vi har månedlige møder med pædiatrien, og det er et godt og vigtigt samarbejde til gavn for vores patienter, siger Anne Sofie.

Udover pædiatrien samarbejder Anne Sofie og hendes kolleger med kommune, skole, familie og andre, der måtte have en betydning for den unges situation, både i forbindelse med udredningen, men også for at give dem værktøjer til at forebygge en gentagelse eller i værste fald en forværring af sygdommen. Børn, der er ramt af en psykisk sygdom, indeholder et stort udviklingspotentiale, og der er gode muligheder for at hjælpe i samarbejde med netværket omkring dem.

 

Hvorfor Børne- Ungdomspsykiatri?

- Der er et enormt engagement hos personalet i Børne- og Ungdomspsykiatrien. Vi har fokus på kerneydelsen og har et højt fagligt niveau, hvor læger, sygeplejersker, fys/ergo, psykologer og mange flere i samarbejde bidrager med deres forskellige kompetencer og perspektiver ind i det helhedsorienterede syn på patienterne, siger Anne Sofie.

- Det er et godt sted at være med et godt arbejdsmiljø og god opbakning fra ledelsen. Jobbet er utroligt afvekslende med både udredning, diagnostik, terapi og medicin. Ikke to børn er ens, så det kræver, at du er nysgerrig og åben i forhold til hvert enkelt barn. Det er i det hele taget et meget personudviklende job, hvor du lærer dig selv godt at kende og kan bruge dig selv ind i behandlingen, siger Anne Sofie.

For at klæde læger i Psykiatrien endnu bedre på til at håndtere patienternes komplekse problemstillinger, tilbydes de supervision af en læge med stor erfaring. Desuden er der, som en del af hoveduddannelsen, en grunduddannelse i psykoterapi, som sætter dem i stand til at bruge sig selv i samtalen med børn, unge og deres pårørende.

 

Du skal vælge børne- og ungdomspsykiatrien

i Region Nordjylland, fordi

  • Du får medindflydelse på, hvilket interesseområde du ønsker at arbejde med
  • Du får gode kolleger - både i lægegruppen og tværfagligt
  • Du har mulighed for at kombinere arbejdet i klinikken med forskning
  • Du har god mulighed for en slutstilling
  • Du har mulighed for en karriere med livslang læring og udvikling
  • Du kan være med til at præge den fremtidige Børne- og Ungdomspsykiatri i Region Nordjylland.