Jeg vil hjælpe patienterne til en bedre behandling

Mika Johanson er i hoveduddannelse i Psykiatrien. Han har gennem hele studiet brændt for de psykiatriske patienter, som, han mener, fortjener mere og bedre behandling, end de får i dag. Derfor er han også meget interesseret i forskning, der kan forbedre behandlingen.

Mika Johanson

 

Behov for mere og bedre behandling

- I dag griner vi ad den behandling, patienterne fik for 100 år siden. Vi er heldigvis kommet langt siden da. Men jeg tror, vi vil gøre det samme om yderligere 100 år. Der er store potentialer i den psykiatriske behandling, siger Mika.

- For eksempel er behandlingen for skizofreni alt for bred og altså ikke målrettet nok. Vi kender ikke nok til ætiologien og patofysiologien af skizofreni og mange andre psykiatriske tilstande – derfor kan vi heller ikke behandle specifikt nok. Det kan man efterhånden på kræftområdet for eksempel. Jeg vil gerne være med til, at det også kommer til at ske for patienter med skizofreni og andre psykiatriske diagnoser.

Derudover mener Mika, at tabu og stigmatisering er med til at forringe behandlingen af patienterne.

- Psykiatrien har længe været et tabu i den medicinske verden. Det har i dag medført for lidt personale og for lange ventelister. Vi skal sikre, at fagfolk ved mere om psykiatrien, både så vi bedre kan rekruttere, men også så vores kollegaer i somatikken og almen praksis ved nok om, hvad vi kan bruges til, og hvornår vi bør kontaktes. Det medicinske tabu sammen med en generel stigmatisering i samfundet betyder, at for mange patienter ikke får den behandling, de har krav på, siger han.

Forskningsinteresse

Mika mener, at der er behov for mere forskning i psykiatri netop for at sikre bedre behandling, og håber, han får mulighed for endnu mere forskning på sigt.

- Lige nu er jeg i et forskningsprojekt om, hvorvidt Psykiatrien har været mere belastet under coronapandemien, og hvorvidt incidensen af specifikke patientpopulationer er øget under denne tidsperiode. Det er der mange forskellige holdninger til, så vi vil forsøge at finde evidens for det.

- Derudover vil jeg gerne forske i årsagen til skizofreni eller bipolar lidelse, som vi ved alt for lidt om i dag. Jeg synes, det er spændende med det ukendte og vil gerne arbejde dybere med det, siger Mika.

Alliance med patienten

En anden ting, der gør det psykiatriske speciale interessant for Mika er samspillet med patienten.

- I psykiatrien kan jeg godt lidt den alliance, man afstedkommer med patienterne. I somatikken er det meget korte kontakter, og det kan godt virke lidt som på samlebånd. Hos os lærer man dem at kende på en god måde, og ofte også deres pårørende. Det betyder meget for mig, at jeg kan arbejde i længere tid med patienten – både i den enkelte samtale, men også i det samlede patientforløb, siger Mika.

Videreuddannelse i Danmark

Mika har læst medicin i Stockholm, og har valgt at tage sin hoveduddannelse i Danmark, fordi han mener, systemet fungerer rigtig godt. Blandt andet fordi man er garanteret en KBU-stilling og kan komme hurtigt i gang med sin introstilling og hoveduddannelse.

- Jeg synes, der er god faglig støtte i min uddannelsesstilling på N6. Man gennemgår altid patientsamtalerne og præliminær vurdering samt foreløbig plan med en overlæge eller afdelingslæge. Herover, når der er tid, får jeg individuel supervision, og det lærer jeg rigtig meget af. Vi sætter stor pris på supervision i Klinik Psykiatri Nord. Imidlertid synes jeg også, jeg lærer meget af at være med, når de mere erfarne læger har samtaler - se hvordan de håndterer forskellige samtaler og situationer. Alle læger har deres egen måde at kommunikere på, og det er interessant at se, siger Mika.

Mika begyndte i sin I-stilling i foråret 2022 og er fortsat i hoveduddannelse.

Mika planlagde allerede at tage til Danmark i løbet af sit studie og tog derfor et kursus, der kan beskrives som ”dansk som nabosprog”, på universitetet i Stockholm. Derudover har han taget dansk grundkursus i Aalborg Kommune, da han kom til hertil, som blandt andet kan bruges til at søge om dansk statsborgerskab.

- Det er rigtig svært at snakke dansk. Men glædeligvis er det meget nemmere at skrive. Så det var noget af en udfordring at tage KBU i Thisted, hvor der jo er meget accent, men man lærer heldigvis meget, mens man arbejder, så nu går det betydeligt bedre, siger Mika.