Guidet Egen-Beslutning (GEB)

Guidet Egen-Beslutning er en metode, der støtter patienter i at være selvbestemmende - på trods af alvorlig sygdom. I Psykiatrien i Region Nordjylland anvendes metoden i forløb, hvor patienter gennem længere tid er i behandling for skizofreni.

Guidet Egen-Beslutning er en metode til refleksion, samarbejde og forandring

Guidet Egen-Beslutning (GEB) er en metode, der anvendes i dialogen mellem patienter og sundhedsprofessionelle, som en hjælp at afklare og samarbejde konstruktivt om svære sundhedsudfordringer.

Når en patient har en alvorlig psykisk lidelse som fx skizofreni, er det vigtigt at blive vejledt om, hvordan sygdommen kan håndteres - blandt andet for at opnå en bedre livskvalitet. Det kan behandleren hjælpe med i kraft af sin faglige viden og erfaring - men hvad der kan fungere for den enkelte patient skal afklares i et samarbejde, hvor patienten er aktivt med i de beslutninger, der træffes.

Metoden Guidet Egen-Beslutning har netop til hensigt at støtte patienten i at træffe velovervejede beslutninger, der er afstemt med de ønsker, patienten selv har for sit liv og sin hverdag. 

Når metoden anvendes, udfylder patienten forskellige arbejdsark - refleksionsark - og arkene gennemgås sammen med den sundhedsprofessionelle. 

Forskning viser, at metoden har positiv effekt

Flere forskningsprojekter har vist, at patienter med skizofreni har godt udbytte af at anvende metoden Guidet Egen-Beslutning (GEB).

Her er nogle af de resultater, der er påvist gennem kvantitativ forskning:

  • Øget indsigt i egen sygdom
  • Forbedret social situation
  • Fald i svære symptomer - herunder negative symptomer, kognitive symptomer og emotionel diskomfort

Her er nogle af de resultater, der er påvist gennem kvalitativ forskning:

  • Forbedring af 'Life skills'
  • Øget indsigt og bedre selvforståelse
  • Forbedret hukommelse og koncentration