Hvad laver en sygeplejerske ansat på et psykiatrisk sengeafsnit?

Mød Julie, sygeplejerske på S1, sengeafsnit for voksne fra 30 år med skizofreni eller andre sygdomme med psykoser.

Det bedste ved mit job er ….

at jeg bruger mig selv i det. At det er mig, der er redskabet i de samtaler, vi har med patienterne. At jeg får lov til at komme hjem og se, hvor patienten bor, se hvordan de agerer, når de er hjemme og når de er ude i det sociale miljø.

Jeg er overrasket over mit arbejde som sygeplejerske i Psykiatrien fordi …

jeg faktisk er nærmeste pårørende for nogle af patienterne – og dermed hvor vigtigt mit job er. At jeg er noget for et andet menneske. At det er mig og mine kolleger, der kan hjælpe dem tilbage til livet. Vi sætter nogle varige spor i patienterne, og giver dem en kæmpe tryghed, fordi de altid kan ringe til os.

Du skal ikke være utryg ved at arbejde i Psykiatrien fordi …

vi har et kæmpe fokus på sikkerhed. Vi har et stort fokus på at uddanne os i at lave en kommunikativ timeout, hvor vi guider patienten mod en roligere sindstilstand, både psykisk og fysisk. Vi har hele tiden fokus på, hvor patienterne er, hvad er deres triggerpunkter, og hvilke punkter kan de bruge til at genvinde kontrollen. Hvis en patient bliver udadreagerende, så er det som regel fordi, vi har presset dem. Så vi henter den hjem og siger, at det er jo ikke patienten, der er noget galt med, det er faktisk os. Og hvordan kan vi lære af det og blive endnu bedre. Men det er yderst sjældent, at vi faktisk kommer dertil.

Hvis du får mit job, bliver du god til …

samtaler og til at bruge dig selv i jobbet. Du kommer til at udvikle dig selv, både fagligt og personligt. Du finder hele tiden ud af, hov - det jeg gjorde der, det fungerede bare ikke. Så hvordan gør jeg det næste gang. Og når du hele tiden skal reflektere over dine handlinger, så er du hele tiden i udvikling. Du bliver også rigtig god til at have fokus på den grundlæggende sygepleje, for den er så super vigtig. Og sygepleje er sygepleje, også i en psykiatrisk kontekst.

En typisk arbejdsdag starter med ….

morgenmøde og rapport på, hvad der er sket siden sidst. Bagefter læser jeg op på patienterne og forbereder mig på dagen. Derefter plejen - kommer patienten op om morgenen, får børstet tænder, får noget at spise, kommer i bad osv.? Jeg spørger også ind til patientens psykiske status - hvordan har han/hun sovet? Hvordan går det med stemmerne i hovedet? Så planlægger jeg dagen sammen med patienten, og der er også lægesamtaler hen over formiddagen.

Om eftermiddagen er der refleksionstid med forskellige temaer, hvor jeg bliver klogere sammen med mine kollegaer. Det kunne fx handle om, hvordan vi observerer bedst på patienterne, hvordan vi dokumenterer observationerne korrekt i journalen, så vi giver de rigtige oplysninger videre til lægerne, hvilket har stor betydning for patientens behandling. Eftermiddagen bruger jeg også sammen med patienten, fx går vi ud at handler, træner, går ture, spiller spil. Kl. 22 er det ved at være tid til at gå til ro.

Når jeg ikke er sygeplejerske, er jeg …

mor, kæreste og har min familie. Jeg går også meget op i træning og i at holde mig sund og i fysisk form, det bruger jeg også i mit arbejde. Mit arbejde og min fritid hænger rigtig meget sammen, og det er der plads til.