Aktuel forskning
Titel: Udbytte af ambulant depressionsbehandling i psykiatrien.
Patientperspektiver på stabilisering og remission fra depression og indsamling af patient-relevante outcome variable.
Projektleder
Helle Nystrup Lund
Ph.d., MUSIKTERAPEUT
Telefon 97 64 37 06
Mail hnl@rn.dk
Cand. mag. i musikterapi
Øvrige deltagere
Niels Hannibal, Leder af MUFiP, Lektor, Ph.d. AAu
Projektbeskrivelse:
Projektet undersøger patienters oplevelse af udbytte af ambulant depressionsbehandling. Projektet er et kvalitativt interviewstudie.
Rationale
Fokus for interviewstudiet er at undersøge og identificere patienters syn på udbytte af ambulant behandling for depression, med henblik på en validering af relevante outcome variables i RCT design. Forskningen bibringer viden om patienters oplevelse af behandlingsudbytte og bedring ved behandlingsforløbets afslutning. Interviews vil give eksempler fra behandlingsforløb som er foregået i psykiatrien indenfor rammerne i Klinik Syd og de givne ressourcer i ambulatoriet.
Klinisk forankring i Region Nordjylland
Enhed for depression Aalborg Universitetshospital – Psykiatrien
Projektstatus
Dataindsamling er i gang og forventes afsluttet ultimo juni 2024. Analyse forventes udført efterår 2024 og afrapportering i form af publikationer mm forventes afsluttet i 2025.
Samarbejdspartnere
Projektet udføres i samarbejde mellem Klinik Psykiatri Syd, Aalborg Universitetshospital og Institut for kommunikation, Aalborg Universitet. Forskningsprojektet foregår i samarbejde med Enhed for depression. Forskningssamarbejdsaftale er bekræftet af ambulatorieleder Anelia Larsen, skriftlig samarbejdsaftale er vedlagt forskningsprojektmappen i psykiatriens forskningsadministration. Forskningsprojektet er professorgodkendt af René Ernst Nielsen. Ligeledes samarbejdsaftale med Niels Hannibal, Institut for kommunikation, Aalborg Universitet.
Titel: Kvalitetsudviklingsprojekt - ’Et Bedre Liv med Traumer’
Projektleder og kontaktperson
Bolette D. Beck
Telefon: 97 64 37 08
Mail: bolette.beck@rn.dk
Ph.d. Lektor AAU, Cand Mag. i musikterapi, autoriseret GIM terapeut og -træner
Behandlere i undersøgelsen
Charlotte Dammeyer
Cand Mag. i musikterapi, Aalborg Universitetshospital, Psykiatrien, PTSD-team
Kristina Bjørn Glendrange
Cand. Psyk. Specialpsykolog ansat v. Aalborg Universitetshospital, Psykiatrien, PTSD-team
Projektbeskrivelse
Formålet med kvalitetsundersøgelsen er at evaluere og dokumentere deltagernes udbytte af kombinationsbehandling med metoderne Receptiv Musikterapi og Compassionfokuseret terapi i længerevarende gruppeforløb med PTSD ramte kvinder, med særlige komplekse problemstillinger, grundet seksuelle overgreb i barndom.
Undersøgelsen er klinisk forankret i Region Nordjylland, Aalborg Universitetshospital, Psykiatrien, Ambulatorie for Angst og Tvangssygdomme., PTSD-team, v ledende overlæge Jannie Nørnberg
Projektstatus
Dataindsamling opstarter ultimo oktober 2023.
Publikationsstatus
Afventer
ECT projekt
En pilotundersøgelse under forberedelse til start i 2015. Projektet skal vurdere mulighederne for at anvende musik i forbindelse med ECT-behandling, både for at nedbringe uro/nervøsitet i forbindelse med behandlingen, og også for at forbedre patientens helhedsoplevelse, ved at kigge på lydmiljø generelt, og inddrage patienterne specifikt i valget af musik.
Patienten kan således være med til at sætte sit personlige præg/tage ejerskab på forløbet.
Hensigten er, at der efter pilotundersøgelsen skal laves et lidt større projekt, som desuden undersøger, om der kan påvises en ændring i brugen af (angstdæmpende?) medicin, inden den endelige implementering af brugen af musik i forbindelse med ECT-behandling.
Opdateret