Månedens forskningsartikel maj 2023

Månedens forskningsartikel kommer fra forskningsprogram i psykoser. Artiklen præsenterer kliniske erfaringer med brug af virtual reality i behandling i psykiatrien i Challenge-projektet.

Brug af virtual reality til udredning og behandling af psykiske lidelser er et område i udvikling. På nuværende tidspunkt er der bedst evidens for behandling af angst, PTSD og misbrug (Emmelkamp, 2021), men også inden for psykose lidelser har der været brugt virtual reality i flere år, og det er i dag testet ift. både negative symptomer, vrangforestillinger og hørehallucinationer (RusCalafell, 2018; Geraets, 2021).

Det danske Challenge-projekt er inspireret af UK-Avatar, der som de første brugte teknologi og stemmemodulation til at lade patienter med hørehallucinationer komme i dialog med deres stemmer (Craig, 2018). Challenge-projektet kører i Region Hovedstaden, Region Nordjylland og Region Syddanmark og er i den afsluttende fase, der mangler blot 15 deltagere på landsplan for at have rekrutteret de planlagte 266 patienter.

Challenge er et randomiseret kontrolleret studie (lodtrækningsstudie), hvor patienter randomiseres til enten vanlig behandling eller terapi med brug af virtual reality. Behandlingen består af 7 sessioner + to senere booster-sessioner. Assessments foretages før behandling, efter behandling og igen tre måneder senere for at kunne vurdere og sammenligne effekt i de to grupper.

De kliniske erfaringer i Challenge er gode; hos nogle få forsvinder stemmerne helt, hos en del bliver stemmerne mindre generende, og mange kan beskrive, at relationen til stemmen har ændret sig. Ikke alle får effekt af terapien, men de fleste gennemfører (drop-out <20%). I gennemsnit har deltagerne hørt stemmer i 15 år (mellem 6 måneder og 64 år); nogle får flere slags antipsykotika, nogle får clozapin, nogle har komorbidt misbrug og nogle har mange indlæggelser bag sig. Der er primært rekrutteret patienter fra ambulatorier, men også enkelte fra retspsykiatrien eller lukkede sengeafsnit.

I artiklen indgår 3 patientcases som små vignetter:

  • Cille oplevede hurtigt en effekt på stemmerne, selvtilliden blev større, og hun kunne dele sine oplevelser med sin familie. To år efter terapien oplever hun fortsat fremskridt, og hvad der tidligere var hendes mest fjendtlige stemme er i dag blevet en stemme med positiv indflydelse i hverdagen.

  • Dennis, en mand i 50erne, havde hørt stemmer siden den tidlige barndom, og da han startede i Challenge, hørte han stemmer uafbrudt. I Challenge-terapien begyndte han at kunne sige fra, og han oplevede det muligt at få et kvarters pause fra stemmerne hver morgen. Han er nu begyndt at holde foredrag om sin deltagelse og udtaler ”projektet har reddet mit liv”.

  • Julia startede i Challenge, mens hun var på et lukket langtidsafsnit, hvor hun havde været over et år. Hun følte sig helt i stemmernes vold og blev ofte fastholdt og modtog tvangsmedicin. Under forløbet blev hun langsomt stærkere og blev i stand til indimellem at sige fra over for stemmerne. Hun begyndte at tage medicin frivilligt, gik med til at skifte til clozapin og kunne udskrives til bosted ved afslutning af terapien.

Når resultaterne af Challenge-studiet foreligger – forventeligt i løbet af 2024 – vil det vise sig, om denne intervention kan udgøre et nyt behandlingstilbud, der skal indføres som en mulighed for patienter med hørehallucinationer. Generelt er non-farmakologiske tiltag efterspurgt i målgruppen, og den relativt korte terapeutiske intervention (7 sessioner + 2 boosters) kan gøre det muligt at lade mange patienter få gavn af tilbuddet, hvis der findes effekt.

Det kan tilføjes, at i Psykiatrien ved Aalborg Universitet Hospital er der flere psykologer, der kan udføre terapien, hvilket kan fremme implementering.

Månedens forskningsartikel:

Vernal DL, Nordentoft M, Christensen MJ, Smith LC, Mariegaard L, Mainz J, Glenthøj LB: Status and Clinical Experiences from the Challenge Trial – A Randomized Controlled Trial Investigating Virtual Reality-Based Therapy for Auditory Hallucinations. World Soc Psychiatry 2023;5:71-6.

 

 

Referencer:

Craig TK, RusCalafell M, Ward T, Leff JP, Huckvale M, Howarth E, et al. AVATAR therapy for auditory verbal

hallucinations in people with psychosis: A singleblind, randomised controlled trial. Lancet Psychiatry 2018;5:3140.

 

Emmelkamp PM, Meyerbröker K. Virtual reality therapy in mental health. Annu Rev Clin Psychol 2021;17:495519.

 

Geraets CN, van der Stouwe EC, PotKolder R, Veling W.: Advances in immersive virtual reality interventions for mental

disorders: A new reality? Curr Opin Psychol 2021;41:405.

 

RusCalafell M, Garety P, Sason E, Craig TJ, Valmaggia LR.: Virtual reality in the assessment and treatment of psychosis:

A systematic review of its utility, acceptability and effectiveness. Psychol Med 2018;48:36291