Kort om programmet
Forskningsprogrammet er etableret 1. januar 2016. Seneste opdatering januar 2020.
Forskningen retter sig mod forskellige aspekter af affektive lidelser (stemningssindslidelser karakteriseret af forskellige former for depressive og/eller maniske symptomer), især vedrørende ætiologi, forløb (herunder prognose), behandling og diagnostik, samt psykometri. Udover udarbejdelse af originalarbejder rummer aktiviteterne udarbejdelse af oversigtsarbejder (herunder videnskabelige kommentarer) og medvirken i udarbejdelse af diverse nationale og internationale retningslinier vedrørende behandling.
Programmet fokuserer på klinisk forskning i bred forstand, herunder også nationale registerprojekter. Deltagere i forsøg rekrutteres fra forskellige settings.
Programansvarlige
Professor Rasmus W. Licht og professor René Ernst Nielsen.
Rasmus W. Licht er speciallæge i psykiatri og har siden 1. januar 2013 været professor og forskningschef ved Aalborg Universitet og Aalborg Universitetshospital, Psykiatrien. Forud har han i en årrække været specialeansvarlig overlæge i psykofarmakologi, leder af Forskningsafdeling for Affektive Lidelser og leder af Specialklinik for Bipolare Lidelser ved Aarhus Universitetshospital, Risskov. I samme periode var han lektor i psykiatri og i klinisk farmakologi ved Aarhus Universitet. Hans ekspertområde er psykopatologi, klinisk psykofarmakologi og klinisk epidemiologi med hovedvægt på de affektive lidelser. Rasmus W. Licht fik i 1999 ph.d.-graden på en afhandling om behandling af mani. Han har publiceret adskillige originalarbejder, oversigtsartikler samt lærebogskapitler, såvel nationalt som internationalt. Han har været og er aktivt medvirkende i udarbejdelsen af nationale og internationale retningslinier for behandling af affektive lidelser.
René Ernst Nielsen er speciallæge i psykiatri og har siden 1.august 2020 været professor ved Aalborg Universitet. Hans primære forskningsinteresser er registerbaseret forskning i mortalitet og morbiditet ved svær psykiatrisk sygdom, samt forskning i affektive sindslidelser. Han fungerer som vejleder for flere projekter under forskningsprogrammerne Affektive Sindslidelser og Mortalitet og Morbiditet ved Svær Psykiatrisk Sygdom. Ved siden af sine forskningsmæssige aktiviteter arbejder René Ernst Nielsen klinisk som overlæge i Enhed for bipolar lidelse i Psykiatrien, Region Nordjylland og varetager funktionen som assisterende redaktør på Nordic Journal of Psychiatry og BMC Psychiatry.
Vejlederfunktioner
Vejledning på alle niveauer, inklusiv ph.d.-niveau, og i alle projektfaser fra idé-fase til manuskriptfase.
P.t. vejledes to ph.d.-studerende under programmet.
Samarbejdspartnere
Internationale samarbejdspartnere
Internationalt: International Group for the Study of Lithium (IGSLi – med deltagelse af professor Michael Bauer, Dresden, professor Paul Grof, Ottawa, professor Willem No-len, Groningen m.fl.), professor Christoph Correll, New York, professor Heinz Grunze, Salzburg, professor John Geddes, Oxford, professor Alexander Sartorius, Heidelberg, professor Swaran Singh, London.
Samarbejdspartnere i Danmark
Nationalt: Danish University Antidepressant Group (professor Per Bech, Hillerød, over-læge Klaus Martiny mfl.), Kompetencecenter for Affektive Lidelser, København (professor Lars Kessing, overlæge Maj Winberg), Psykiatrien i Region Syd (overlæge Connie Nielsen, professor Kjeld Andersen). Herudover medarbejdere ved Aalborg Universitetshospital, Psykiatrien og ved Klinik Nord, Regionpsykiatrien Nord. Se i øvrigt de enkelte projekter.
Deltagelse i forskningsprojekter
Psykiatrien er et universitetshospital og har derfor som ambition at tilbyde alle patienter deltagelse i et forskningsprojekt. Såfremt du ikke er blevet tilbudt deltagelse og ønsker at blive tilbudt deltagelse, er du velkommen til at skrive dine kontaktoplysninger til os.
Så vil vi kontakte dig, når vi har et projekt, som vi kan tilbyde dig deltagelse i.
Jeg vil gerne kontaktes om forskningsprojekter
Igangværende projekter
WHO-5 well-being scale and its response to depressive and manic symptoms
Projektleder: Sune Straszek
Kontaktperson: Sune Straszek og Gustav Bizik – Psykiatrien Aalborg Universitetshospital
Øvrige deltagere: Maria Rodrigo-Domingo, Søren Dinesen Østergaard (Risskov), Rasmus W. Licht, René Ernst Nielsen
Projektbeskrivelse: Tidligere forskning har vist en sammenhæng mellem livskvalitet og symptomer på depression og vi ønsker at vide mere herom. Med denne undersøgelse, ønsker vi at få yderligere viden omkring sammenhængen mellem livskvalitet og de forskellige faser ved bipolar lidelse. Vi vil gerne vide hvordan oplevelsen af livskvalitet ændres med symptomerne som de traditionelt opfattes ved depression og mani og om livskvalitet kan være relevant at måle på denne måde. Deltagere interviewes to gange med minimum en måneds mellemrum ift. livskvalitet (WHO-5), depressive (HDS-6) og maniske symptomer (MAS-M).
Klinisk forankring i Region Nordjylland: Enhed for Bipolar Lidelse og Enhed for Depression, Psykiatrien, Aalborg Universitetshospital
Projektstatus: Dataindsamling påbegyndt juli 2019
Diagnostisk konversion fra unipolar til bipolar lidelse samt mortalitet i et sample af depressive patienter, som indgik i randomiserede undersøgelser af antidepressivas effekt
Projektleder: Jens Holmskov
Kontaktperson: Jens Holmskov, Psykiatrien - Aalborg Universitetshospital
Øvrige deltagere: René Ernst Nielsen, Rasmus W. Licht, Jan Valentin, Per Bech (Hillerød), Kjeld Andersen (Odense)
Projektbeskrivelse: Baseret på data fra tre tidligere gennemførte randomiserede studier af antidepressivas effekt ved unipolar depression belyses risikoen for diagnostisk konversion til bipolar lidelse, mortalitet mm.
Projektstatus: Analyse- og publikationsfase.
Publikationsstatus:
J Holmskov, RW Licht, K Andersen, TB Stage, FM Nilsson, KB Stage, JB Valentin, P Bech, RE Nielsen. Diagnostic conversion to bipolar disorder in unipolar depressed patients participating in trials of antide-pressants. Eur Psychiatry 2016;40:76-81
Manuskripter om somatisk co-morbiditet og mortalitet er under udarbejdelse
Biomarkører for multiple sklerose, Parkinsons sygdom, amyotrofisk lateral sklerose og depression
Projektleder: Michael Trabjerg (Aalborg Universitet)
Kontaktperson Aalborg: René Ernst Nielsen og Rasmus Licht
Øvrige deltagere: John Dirk Nieland (Aalborg), Claudia Christina Pfleger
Projektbeskrivelse: Undersøge forekomst af autoantistoffer ved benævnte tilstande
Klinisk forankring i Region Nordjylland: En del af patienterne er diagnosticerede og behand-lede ved Aalborg Universitetshospital, Psykiatrien
Projektstatus: Protokolfase
Publikationsstatus: Ikke påbegyndt
Afsluttede projekter:
Sikkerheden og virkningen af psilocybin hos forsøgspersoner med behandlingsresistent depression
Der er lukket for tilgangen til nye deltagere i studiet
Projektleder: Rasmus Licht
Videnskabelige kontaktperson: Rasmus W. Licht og René E. Nielsen.
Projektbeskrivelse: Formålet med projektet, er at undersøge den potentielle antidepressive effekt af en behandlingssession med det psykedeliske stof psilocybin i kombination med efterfølgende integrative samtaler og forudgået af forberedende samtaler.
Der er opstillet en række kriterier, som skal være opfyldte som forudsætning for deltagelse. Efter udtrapning af den medicinske antidepressive behandling og indsamling af forskellige data administreres en enkelt dosis af psilocybin. Der anvendes tre forskellige doser, som tildeles ved lodtrækning. Selve doseringssessionen og den efterfølgende observation er en 6-8 timer lang session i et særligt indrettet lokale i Psykiatrien og med konstant observation og vejledning under hele sessionen.
Deltagerne følges 12 uger efter sessionen af projektsygeplejerske og læge for at observere effekt og potentielle bivirkninger af sessionen.
Deltagerne udvælges efter meget strenge kriterier. Personer, der opfylder ét af nedenstående kriterier, vil ikke blive tilbudt deltagelse:
-
Aktuel eller tidligere skizofreni, anden psykotisk lidelse eller bipolar lidelse
-
Tidligere elektrokonvulsiv terapi og / eller intravenøs ketamin for nuværende episode af depression
-
Nuværende kognitiv adfærdsterapi (CBT), som ikke vil forblive stabil under forsøget
-
Har et alkohol- eller stofmisbrug
-
Væsentlig risiko for selvmord
-
Depression som følge andre medicinske tilstande
-
Andre forhold som vurderes at være uforenelige med sikker eksponering for psilocybin
-
Kvinder, der er gravide, eller planlægger en graviditet
-
Aktuel deltagelse i andet forsøg.
Der rekrutteres primært deltagere fra Region Nordjylland, da forsøget kræver hyppigt fremmøde.
Klinisk forankring: Enhed for Depression, Psykiatrien, Aalborg Universitets Hospital
Projektstatus: Inklusionen af deltagere er afsluttet.
Effekten af N-acetylcystein (NAC) på depressive symptomer hos patienter med bipolar depression – et dobbeltblindet randomiseret placebo kontrolleret forsøg
Projektleder: Pernille Ellegaard (Odense)
Kontaktpersoner, Aalborg: Helle Østermark Sørensen (projektsygeplejerske) og René Ernst Nielsen
Øvrige deltagere: René Ernst Nielsen, Rasmus W. Licht, Connie Nielsen (Esbjerg) m.fl.
Projektbeskrivelse: Formålet er at undersøge den antidepressive effekt af NAC som tillægsbehandling til anden behandling ved akut bipolar depression. Formålet er også at undersøge, om patienternes oxidative stress påvirkes af behandlingen.
Patienterne rekrutteres fra Aalborg Universitetshospital og fra Region Syddanmark.
Der er tale om et ph.d.-projekt, der udgår fra Syddansk Universitet, Odense.
Klinisk forankring i Region Nordjylland: Affektive sengeafdelinger og Ambulatorium for Mani og Depression, Psykiatrien, Aalborg Universitetshospital.
Projektstatus: Inklusion af patienter er afsluttet, analyse er påbegyndt.
Publikationsstatus: Igangværende
Elektrokonvulsiv behandling og muskelrelakserende behandling
Projektleder: Marton Asztalos , Psykiatrien - Aalborg Universitetshospital
Kontaktpersoner, Aalborg: Marton Asztalos og Peter Matzen
Øvrige deltagere: René Ernst Nielsen, Rasmus W. Licht, Alexander Sartorius
Projektbeskrivelse: Baseret på journaldata sammenlignes krampekvaliteten efter ECT gennem et kalenderår. I perioden er tiden fra administration af suxametason til ECT applikation ændret fra 1 til 2 minutter.
Klinisk forankring i Region Nordjylland: ECT-afdelingen, Psykiatrien, Aalborg Universitetshospital.
Projektstatus: Publikationsfase
Publikationsstatus:
M Asztalos, P Matzen, RW Licht, KB Hessellund, A Sartorius, RE Nielsen: Delaying Electroconvulsive treatment (ECT) initiation after succinylcholine administration increases the duration of seizures and reduces the necessity of re-stimulation (Submitted)
Psykisk sygdom på arbejdspladsen
Projektleder: Helle Østermark Sørensen
Kontaktperson: Helle Østermark Sørensen, Psykiatrien - Aalborg Universitetshospital
Øvrige deltagere: Jens Ivar Larsen, Malene K. Bording, Jan Valentin, Anelia Larsen, Øyvind Omland (Aalborg)
Projektbeskrivelse: Ansatte på 6 udvalgte arbejdspladser fik uddelt spørgeskema, og ud fra veldefinerede kriterier blev ansatte med psykisk lidelse udvalgt til psykiatrisk behandling. Ansatte med subkliniske tilstande blev tilbudt forebyggende kognitiv psykoterapi. Behandlingsudfaldet beskrives og analyseres.
Klinisk forankring i Region Nordjylland: Ambulatorium for Mani og Depression, Psykiatrien, Aalborg Universitetshospital
Projektstatus: Dataindsamling afsluttet; analyse- og publikationsfase.
Publikationsstatus: Sørensen et al. Early identification and treatment of mental disorders in the work place (submitted).
PEMF til behandlingsrefraktær depression – DUAG 8
Projektleder: Gustav Bezirk
Kontaktperson: Rasmus Licht
Øvrige deltage: Odeta Jankuviene, René Ernst Nielsen, Jens Holmskov og DUAG gruppen.
Projektbeskrivelse: Undersøgelse af pulserende elektromagnetiske felters effekt på depressive symptomer hos patienter med refraktær depression i klinisk praksis.
Klinisk forankring i Region Nordjylland: Ambulatorium for Mani og Depression
Projektstatus: Dataindsamling afsluttet.
Eksponering for sollys og risiko for bipolar lidelse
Projektleder: M. Bauer (Dresden)
Kontaktperson, Aalborg: René Ernst Nielsen
Øvrige deltagere: Rasmus W. Licht m.fl.
Publikationsstatus: Michael Bauer, Tasha Glenn, Martin Alda, Mozzhegorov A Aleksandro-vich, Ole A. Andreassen, Elias Angelopoulos5, Raffaella Ardau, Christopher Baethge, Rita Bau-er, Bernhard T Baune, Claudia Becerra, Frank Bellivier, Robert H Belmaker, Michael Berk, Yuly Bersudsky, Harriet Birabwa-Oketcho, Thomas D Bjella, Letizia Bossini, Jorge Cabrera, Maria Del Zompo, Seetal Dodd, Markus Donix, Bruno Etain, Sule Ezer, Andrea Fagiolini, Kostas N Fountoulakis, Mark A. Frye, Ana Gonzalez-Pinto, John F Gottlieb, Paul Grof, Hirohiko Harima, Chantal Henry, Erkki T Isometsä, Sven Janno, Flávio Kapczinski, Mathias Kardell, Slim Khaldi, Sebastian Kliwicki, Barbara König, Timur L Kot, Rikke Krogh, Mauricio Kunz, Beny Lafer, Mikael Landen, Erik R Larsen, Ute Lewitzka, Rasmus W Licht, Carlos Lopez-Jaramillo, Glenda MacQue-en, Mirko Manchia, Wendy Marsh, Mónica Martinez-Cengotitabengoa, Ingrid Melle, Fátima Meza Ursúa, Mok Yee Ming, Scott Monteith, Gunnar Morken, Enrica Mosca, Rodrigo Munoz, Ravi Kumar Nadella, Fabiano G Nery, René E Nielsen, Claire O'Donovan, Haydeh Olofsson, Adel Omrani, Yamima Osher, Helle Østermark Sørensen, Uta Ouali, Yolanda Pica Ruiz, Maximilian Pilhatsch, Marco Pinna, Danilo Quiroz, Diego Rabelo, Bharath Ram, Raj Ramesar, Natalie Ras-gon, M. S Reddy, Andreas Reif, Philipp Ritter, Janusz K Rybakowski, Kemal Sagduyu, Ângela M Scippa, Emanuel Severus, Christian Simhandl, Dan J Stein, Sergio Strejilevich, Mythily Subramaniam, Ahmad Hatim Sulaiman, Kirsi Suominen, Hiromi Tagata, Yoshitaka Tatebayashi, Leonardo Tondo, Carla Torrent, Julia Veeh, Eduard Vieta, Starlin Vijay, Biju Viswanath, Eric Y Wo Cheung, Maria Yoldi, Mark Zetin, Yosra Zgueb, Peter C Whybrow. Solar insolation in spring-time influences age of onset of bipolar I disorder: Acta Psychiatr Scand 2017; 136: 571-582
Bipolar lidelse hos børn og unge – diagnostiske og prognostiske aspekter
Projektleder: Mathilde F. Laursen, Aalborg.
Kontaktperson Aalborg: Mathilde F. Laursen
Øvrige deltagere: René Ernst Nielsen, Rasmus W. Licht, Cristoph Correll (New York)
Projektbeskrivelse: Formålet er at undersøge forskellige outcomes i en national population af børn og unge med bipolar lidelse samt prædiktorer herfor. Endvidere vil patienterne blive undersøgt m.h.t prodromalsymptomer op til diagnosen stilles, og endelig vil validiteten af registerdiagnosen blive bestemt. Undersøgelsen baseres på nationale registerdata og journaldata. Der er tale om et ph.d.-projekt udgående fra Aalborg Universitet, hvor den studerende vejledes af forskningsprogrammets ledere.
Klinisk forankring i Region Nord: En del af patienterne er diagnosticerede og behand-lede i børne- og ungdomspsykiatrisk afdeling ved Aalborg Universitetshospital.
Projektstatus: Registerdata modtaget og analyse påbegyndt. Indsamling af journaler er afsluttet og dataekstraktion er påbegyndt.
Publikationsstatus: Analyse- og publikationsfase
Gut microbiome characterization in treatment-naïve patients diagnosed with depression
Projektleder: Julie Kristine Knudsen, Region Hospital Nordjylland
Kontaktperson Aalborg: René Ernst Nielsen
Øvrige deltagere: Peter Leutscher (Hjørring), Simon Hjerrild (Risskov), Suzette Søren-sen (Hjørring), Gregers Wegener (Risskov)
Projektbeskrivelse: Undersøge mikrobiom hos unge med depression før påbegyndt medicinsk behandling, samt genundersøge efter behandling
Klinisk forankring i Region Nordjylland: En del af patienterne er diagnosticerede og behandlede ved Aalborg Universitetshospital, Psykiatrien
Projektstatus: Dataindsamling er påbegyndt
Publikationsstatus: Igangværende
Peer reviewed publikationer, herunder publikationer fra afsluttede programprojekter (seneste optrædende først).
- Grunze H, Vieta E, Goodwin GM, Bowden C, Licht RW, Azorin JM, Yatham L, Mosolov S, Möller HJ, Kasper S; Members of the WFSBP Task Force on Bipolar Affective Disorders Working on this topic. The World Federation of Societies of Biological Psychiatry (WFSBP) Guidelines for the Biological Treatment of Bipolar Disorders: Acute and long-term treatment of mixed states in bipolar disorder. World J Biol Psychiatry 2018; 19: 2-58
- RE Nielsen, LV Kessing, WA Nolen, RW Licht: Lithium and renal impairment: a review on a still hot topic. Accepted for publication. Pharmacopsychiatry 2018 Jan 18. doi: 10.1055/s-0043-125393
- Berman G, Muttulevu D, Berman D, Larsen JI, Licht RW, Ledolter J, Kardon RH. Decreased retinal sensi-tivity in depressive disorder: a controlled study. Acta Psychiatr Scand 2018; 137: 231-240
- Bauer M, Glenn T, Alda M, Aleksandrovich MA, Andreassen OA, Angelopoulos E, Ardau R, Ayhan Y, Baethge C, Bharathram SR, Bauer R, Baune BT, Becerra-Palars C, Bellivier F, Belmaker RH, Berk M, Bersudsky Y, Bicakci Ş, Birabwa-Oketcho H, Bjella TD, Bossini L, Cabrera J, Cheung EYW, Del Zompo M, Dodd S, Donix M, Etain B, Fagiolini A, Fountoulakis KN, Frye MA, Gonzalez-Pinto A, Gottlieb JF, Grof P, Harima H, Henry C, Isometsä ET, Janno S, Kapczinski F, Kardell M, Khaldi S, Kliwicki S, König B, Kot TL, Krogh R, Kunz M, Lafer B, Landén M, Larsen ER, Lewitzka U, Licht RW, Lopez-Jaramillo C, MacQueen G, Manchia M, Marsh W, Martinez-Cengotitabengoa M, Melle I, Meza-Urzúa F, Yee Ming M, Monteith S, Morken G, Mosca E, Munoz R, Mythri SV, Nacef F, Nadella RK, Nery FG, Nielsen RE, O'Donovan C, Omrani A, Osher Y, Østermark Sørensen H, Ouali U, Pica Ruiz Y, Pilhatsch M, Pinna M, da Ponte FDR, Quiroz D, Ramesar R, Rasgon N, Reddy MS, Reif A, Ritter P, Rybakowski JK, Sagduyu K, Scippa ÂM, Severus E, Simhandl C, Stein DJ, Strejilevich S, Subramaniam M, Sulaiman AH, Suomi-nen K, Tagata H, Tatebayashi Y, Tondo L, Torrent C, Vaaler AE, Veeh J, Vieta E, Viswanath B, Yoldi-Negrete M, Zetin M, Zgueb Y, Whybrow PCSolar insolation in springtime influences age of onset of bipolar I disorder: Acta Psychiatr Scand 2017; 136: 571-582
- Conell J, Bauer R, Glenn T, Alda M, Ardau R, Baune BT, Berk M, Bersudsky Y, Bilderbeck A, Bocchetta A, Bossini L, Paredes Castro AM, Cheung EYW, Chillotti C, Choppin S, Del Zompo M, Dias R, Dodd S, Duffy A, Etain B, Fagiolini A, Garnham J, Geddes J, Gildebro J, Gonzalez-Pinto A, Goodwin GM, Grof P, Harima H, Hassel S, Henry C, Hidalgo-Mazzei D, Kapur V, Kunigiri G, Lafer B, Lam C, Larsen ER, Lewitzka U, Licht RW, Lund AH, Misiak B, Piotrowski P, Monteith S, Munoz R, Nakanotani T, Nielsen RE, O'Donovan C, Okamura Y, Osher Y, Reif A, Ritter P, Rybakowski JK, Sagduyu K, Sawchuk B, Schwartz E, Scippa ÂM, Slaney C, Sulaiman AH, Suominen K, Suwalska A, Tam P, Tatebayashi Y, Tondo L, Vieta E, Vinberg M, Viswanath B, Volkert J, Zetin M, Zorrilla I, Whybrow PC, Bauer M. Erratum to: Online in-formation seeking by patients with bipolar disorder: results from an international multisite survey: Int J Bipolar Disord 2017; 5: 18
- Kessing LV, Feldt-Rasmussen B, Andersen PK, Gerds TA, Licht RW. Continuation of lithium after a di-agnosis of chronic kidney disease. Acta Psychiatr Scand 2017; 136: 615-622
- Nielsen RE, Licht RW: Adverse events associated with mood stabiliser treatment should be continuously monitored in patients diagnosed with bipolar affective disorder. Evid Based Med 2017;22: 74-75
- Bauer R, Conell J, Glenn T, Alda M, Ardau R, Baune BT, Berk M, Bersudsky Y, Bilderbeck A, Bocchetta A, Bossini L, Castro AMP, Cheung EYW, Chillotti C, Choppin S, Zompo MD, Dias R, Dodd S, Duffy A, Etain B, Fagiolini A, Hernandez MF, Garnham J, Geddes J, Gildebro J, Gonzalez-Pinto A, Goodwin GM, Grof P, Harima H, Hassel S, Henry C, Hidalgo-Mazzei D, Kapur V, Kunigiri G, Lafer B, Larsen ER, Lew-itzka U, Licht RW, Hvenegaard Lund A, Misiak B, Piotrowski P, Monteith S, Munoz R, Nakanotani T, Nielsen RE, O'donovan C, Okamura Y, Osher Y, Reif A, Ritter P, Rybakowski JK, Sagduyu K, Sawchuk B, Schwartz E, Scippa ÂM, Slaney C, Sulaiman AH, Suominen K, Suwalska A, Tam P, Tatebayashi Y, Tondo L, Vieta E, Vinberg M, Viswanath B, Volkert J, Zetin M, Whybrow PC, Bauer M. International multi-site survey on the use of online support groups in bipolar disorder. Nord J Psychiatry 2017; 71: 473-476
- Conell J, Bauer R, Glenn T, Alda M, Ardau R, Baune BT, Berk M, Bersudsky Y, Bilderbeck A, Bocchetta A, Bossini L, Paredes Castro AM, Cheung EY, Chillotti C, Choppin S, Del Zompo M, Dias R, Dodd S, Duffy A, Etain B, Fagiolini A, Garnham J, Geddes J, Gildebro J, Gonzalez-Pinto A, Goodwin GM, Grof P, Harima H, Hassel S, Henry C, Hidalgo-Mazzei D, Kapur V, Kunigiri G, Lafer B, Lam C, Larsen ER, Lewitzka U, Licht R, Lund AH, Misiak B, Piotrowski P, Monteith S, Munoz R, Nakanotani T, Nielsen RE, O'Donovan C, Okamura Y, Osher Y, Reif A, Ritter P, Rybakowski JK, Sagduyu K, Sawchuk B, Schwartz E, Scippa ÂM, Slaney C, Sulaiman AH, Suominen K, Suwalska A, Tam P, Tatebayashi Y, Tondo L, Vieta E, Vinberg M, Viswanath B, Volkert J, Zetin M, Zorrilla I, Whybrow PC, Bauer MOnline information seek-ing by patients with bipolar disorder: results from an international multisite survey. Int J Bipolar Disord. 2016 Dec;4(1):17. doi: 10.1186/s40345-016-0058-0.
- Bauer R, Conell J, Glenn T, Alda M, Ardau R, Baune BT, Berk M, Bersudsky Y, Bilderbeck A, Bocchetta A, Bossini L, Castro AMP, Cheung EY, Chillotti C, Choppin S, Del Zompo M, Dias R, Dodd S, Duffy A, Etain B, Fagiolini A, Hernandez MF, Garnham J, Geddes J, Gildebro J, Gonzalez-Pinto A, Goodwin GM, Grof P, Harima H, Hassel S, Henry C, Hidalgo-Mazzei D, Kapur V, Kunigiri G, Lafer B, Larsen ER, Lew-itzka U, Licht RW, Lund AH, Misiak B, Monteith S, Munoz R, Nakanotani T, Nielsen RE, O'Donovan C, Okamura Y, Osher Y, Piotrowski P, Reif A, Ritter P, Rybakowski JK, Sagduyu K, Sawchuk B, Schwartz E, Scippa ÂM, Slaney C, Sulaiman AH, Suominen K, Suwalska A, Tam P, Tatebayashi Y, Tondo L, Vieta E, Vinberg M, Viswanath B, Volkert J, Zetin M, Whybrow PC, Bauer MInternet use by patients with bipo-lar disorder: results from an international multisite survey. Psychiatry Res 2016; 242:388-394