Peermedarbejdere
En patient fortæller
Læs mere
-
Peer er engelsk for ”ligemand”. På dansk taler man om peerstøtte, som betyder, at personer med egne erfaringer enten med egen psykisk lidelse eller som pårørende støtter ligesindede i at komme sig.
Peerstøtte defineres som:
Peer-støtte er støtte til forandring, der finder sted mellem to eller flere personer, som har gennemlevet lignende vanskeligheder, og hvor mindst en af parterne har omsat og bearbejdet sine erfaringer til såkaldte erfaringskompetencer.
(Social og Boligstyrelsen, 2023)
I Psykiatrien i Region Nordjylland bruger vi titlen peermedarbejdere og pårørendepeers om personer, der er ansat til at bruge egne, levede erfaringer til at støtte mennesker, der aktuelt er i behandling i Psykiatrien eller pårørende til mennesker, der aktuelt er i behandling i Psykiatrien. I andre regioner kan titlen være recoverymentor og forældrementorer/pårørendementorer.
Peermedarbejdere og pårørendepeers ansættes på baggrund af egne erfaring som patient eller pårørende og efter ansættelsen får de en peeruddannelse, som giver redskaber til peerstøtten, og hvor egne erfaringer omdannes til erfaringskompetence.
Peermedarbejdere og pårørendepeers indgår som en ligeværdig del af behandlingen sammen med de øvrige fagligheder i Psykiatrien.
I 2023 vandt peermedarbejderne i regionspsykiatrierne i Danmark årets Patientsikkerhedspris.
-
Peermedarbejder og pårørendepeer fungerer som rollemodel og støtteperson
Samtaler med en peermedarbejder og pårørendepeer giver mulighed for i et fortroligt rum at kunne tale med en medarbejder, der selv har gennemlevet en recoveryproces. Peermedarbejder og pårørendepeer kan fungere som rollemodel og støtteperson gennem relationen og spejling med udgangspunkt i egne levede erfaringer. Peermedarbejder og pårørendepeer kan dermed inspirere indirekte med deres person og fortælling, men også bevidst og mere direkte i den måde, de kommunikere med patienten og de pårørende på.
Opgaver
Peermedarbejder og pårørendepeer har til opgave blandt andet at vise patienter og pårørende, at man kan finde en vej selv med en psykisk lidelse. Det er peermedarbejder og pårørendepeer levende beviser på, og det kan give patienter og pårørende håb og tro på fremtiden at tale med en, der har været samme sted, som man selv er, og som har fundet et lys for enden af tunnellen.
Det gør peermedarbejder og pårørendepeer blandt andet gennem:- at facilitere gruppeforløb
- at afvikle sociale arrangementer for patienter, fx cafe (læs mere her: Cafe Grøn - en peerdreven cafe og Cafe på Brandevej)
- at gennemføre støttende, individuelle samtaler med patienter med fokus på håb, muligheder for at komme sig samt styrker.
Peermedarbejder og pårørendepeers funktion
Funktionen er:
- at arbejde professionelt og kompetent på baggrund af egne erfaringer med sygdom og recovery i mødet med patienter og pårørende og i samarbejdet med kollegaerne
- at udvise empati og forståelse for patienten og pårørendes situation og historie
- at fungere som rollemodel og støtteperson ved at skabe relation og motivere med udgangspunkt i egne levede erfaringer samt generel, faglig viden om relationer, kommunikation og recovery
- at udvikle og facilitere gruppeforløb med fokus på hverdagsliv, håb, muligheder og styrker til at komme sig
- at afvikle sociale arrangementer
- at gennemføre støttende individuelle samtaler med fokus på den enkeltes håb for fremtiden, muligheder for at komme sig og egne styrker
- at etablere kontakt til patienter, som har betydelige psykiske udfordringer i deres hjemmemiljø
- at samarbejde med patientens netværk, herunder at tilbyde støttende samtaler med patientens pårørende
- at støtte ved overgange i behandlingsforløbet
- at deltage i relevante møder med henblik på at udfolde patient- og pårørendeperspektivet
-
Under sin indlæggelse ved Psykiatrien i Region Nordjylland mødte Sila en peermedarbejder, der ændrede hans behandlingsforløb til det bedre. Endelig var der en, der kunne forstå, hvordan han havde det og kunne sætte sig ind i de nogle af tanker, man kan have, når man er ramt af en psykisk lidelse. I denne video fortæller han om sit forløb og sin oplevelse med at møde en peermedarbejder.
-
Omdrejningspunktet i peerstøtte er recovery, der betyder at komme sig. Peermedarbejderne arbejder udelukkende med personlig recovery, som defineres som
Personlig recovery defineres som:
Recovery er en dybt social, unik og fælles proces, hvor vores levevilkår, materielle omgivelser, holdninger, værdier, følelser, færdigheder og/eller roller forandres.
Det er en måde at leve tilfredsstillende, håbefulde og gensidige liv sammen med andre, selvom vi fortsat kan opleve vanskeligheder og problematiske erfaringer.
Recovery indebærer, at vi indgår i nye sociale og materielle sammenhænge og deltager i åbne dialoger, hvor nye måder at forstå og håndtere vores situation, kan udvikles, i takt med at vi bevæger os igennem og forbi den psyko-sociale-materielle krise.Topor et al, 2020.
I den personlige recovery er mennesket ekspert på eget liv og indsatsen er rettet mod livskvalitet, ønsker og styrker. I Et mål er, at mennesket lever et tilfredsstillende, håbefuldt og bidragende liv – med eller uden symptomer.
Fire kerneprincipper
Den nordjyske model for peerstøtte bygger på fire kerneprincipper (5. Peer Support Workers: Theory and Practice - ImROC - Implementing Recovery through Organisational Change):
Gensidighed
Samarbejdet bygger på det forhold, at parterne er ligesindede. Fælles for dem er, de har erfaring med psykisk lidelse og kender til hverdagslivet med de udfordringer, det kan give. I samarbejdet sætter peermedarbejderen sine levede erfaringer i spil med henblik på spejling og resonans.
Ikke-anvisende
Peermedarbejderens opgave er at hjælpe patienten og pårørende til at se ressourcer og søge løsninger. Peeropgaven er således ikke at ’give’ svar eller ’opskrifter’ men at facilitere en dialog, der hjælper mennesket til at få øje på koblinger og nye handlemuligheder.
Recovery-fokus
Peermedarbejderen inspirerer til håb og støtter mennesket i at tage kontrol over eget liv, blandt andet gennem samtaler og gruppeforløb.
Fokus på styrker
Peermedarbejderen kan være i det svære sammen med mennesket og kan samtidig fastholde og spejle menneskets styrker og muligheder.
Peerstøttens teoretiske grundlag
Den nordjyske model for peerstøtte har CHIME som teoretisk grundlag. CHIME bygger på omfattende forskning, der finder, at særligt fem elementer er byggesten til et tilfredsstillende, håbefuldt og bidragende liv (Leamy et al. 2011). De fem elementer, der er alment menneskelige, og som tilsammen danner akronymet CHIME udfoldes nedenfor.
Connectedness
Forbundethed handler om at have positive forhold til betydningsfulde andre og om at få social støtte af ligesindede, professionelle og netværk. Forbundethed er det modsatte af ensomhed og fremmedgørelse.
Hope
Håb handler om drømme, forandring og en tro på fremtiden. Det er vigtigt for håbet, at andre omkring personen drømmer, håber og tror sammen med vedkommende.
Identity
Identitet handler om at skabe et positivt selvbillede, hvor personen kan være den, som vedkommende gerne vil være. I identitet ligger også at kunne være noget for andre og at kunne være mere og andet end ”den syge”.
Meaning
Mening handler om at finde mening i livet igennem fx meningsfulde aktiviteter, meningsfulde fællesskaber, at være betydningsfuld for andre og at have en følelse af at bidrage til samfundet på en meningsfuld måde.
Empowerment
Empowerment handler om at genvinde magten og kontrollen over eget liv med afsæt i egne ressourcer og med støtte fra andre. Empowerment er, at personen ser og tror på egne styrker, så vedkommende kan få handlemuligheder fremfor begrænsninger.
-
Der er i Psykiatrien i Region Nordjylland netop nu ansat 10 peermedarbejdere.
Der er ansat pårørendepeers i: -
Ønsker du at vide mere, kan du kontakte:
Line Myrup Gregersen
Konsulent, Cand.Comm., brugerbaggrund
Telefon
91 17 84 75 / 20 27 03 18Mail
line.g@rn.dkStartskuddet til indsatsen med peerstøtte i Psykiatrien Region Nordjylland var Sundhedsstyrelsens indsats ”Udbredelse og forankring af peers-indsatser til mennesker med psykiske lidelser i kommuner og regioner”.
Projektet løb fra januar 2020 til september 2022. I projektperioden udarbejdes en model for peermedarbejdere i Psykiatrien Region Nordjylland, som kan anvendes på andre relevante afsnit og ambulatorier.
Opdateret