Hvem kommer i behandling hos os?
Det er primært patienter fra følgende kommuner, der er i behandling hos os:
- Aalborg Kommune
- Rebild Kommune
- Mariagerfjord Kommune
- Vesthimmerland Kommune.
Nogle patienter henvises direkte til et ambulant forløb hos os fra egen læge. Andre patienter fortsætter deres behandling hos os efter en indlæggelse.
Kort om din første aftale
Når du er blevet henvist til Ambulatorium for Psykoser, indkalder vi dig først til en samtale. Under samtalen spørger vi blandt andet ind til, hvilke symptomer og problemer, du oplever. Der vil også blive spurgt til om du eventuelt har fysiske symptomer og sygdomme, som kan have betydning for din psykiske sygdom og den behandling, du skal i gang med.
Hvis vi efter samtalen vurderer, at det er relevant, at du kommer i gang med et forløb i ambulatoriet, bliver der i samarbejde med dig lavet en individuel plan for den videre behandling. Planen kan tilpasses undervejs i forløbet, hvis der viser sig behov for justeringer.
Vi tilbyder standardforløb og mere specialiseret behandling
I alle forløb har vi fokus på patienternes individuelle behov. Det er udgangspunktet, når vi planlægger behandlingen.
Vi tilbyder standardbehandling og specialiseret behandling. Standardbehandling vil sige, at du som udgangspunkt får tilbudt behandling, der er tilrettelagt ud fra nogle nationale retningslinjer, som Sundhedsstyrelsen har besluttet. Retningslinjerne siger noget om, hvilke elementer der kan indgå i dit forløb.
Hvis din situation er mere kompliceret, fx fordi du har flere sygdomme, kan du blive tilbudt mere specialiseret undersøgelse og behandling.
Det vil en typisk behandling bestå af
Behandlingen i ambulatoriet vil typisk bestå af et eller flere af følgende elementer:
- Undervisning i psykisk sygdom (psykoedukation)
- Samtaler med din primære behandler – samtalernes hyppighed afhænger af din tilstand og behov.
- Hjælp til en samlet indsats i forhold til dit individuelle behov
- Medicinsk behandling
- Gruppeterapi
- Psykoterapi
- Motiverende samtaler – eksempelvis, hvis du har misbrug, med det formål at nedsætte forbruget af rusmidler og på sigt udfase det helt. Typisk i samarbejde med kommunalt misbrugstilbud.
- Samarbejde med det samlede professionelle netværk, hvor der også kan være fokus på at stabilisere sociale forhold
- Vejledning i forhold til livsstil og forebyggelse (kost, motion med mere).
Behandlingen vil afhængig af vurdering og behov foregå enten på sygehus eller hjemme hos patienten, ofte vil det veksle mellem behandling på sygehuset eller i hjemmet.
Vi har i nogle tilfælde beskrevet nogle af elementerne mere udførligt, så du kender indholdet og omfanget af behandlingsmetoden. Læs beskrivelser af behandlinger.