Månedens forskningsartikel juni 2021
Patienterne i studiet er inddelt i tre grupper: Svær psykisk sygdom, som skizofreni, bipolær lidelse eller længerevarende indlæggelser med depression. Moderat psykisk sygdom, som omfatter alle øvrige kontakter til psykiatrien med diagnoser fra DF20-DF99 eller behandling hos en privatpraktiserende psykiater seneste fem år. Og til sidst mild psykisk sygdom/skrøbelighed, som omfatter alle der har indløst mindst to recepter på antidepressiva eller benzodiazepiner, og personer der har været i samtaleforløb hos en praktiserende læge eller set en psykolog flere gange det seneste år.
Grupperne sammenlignes på en række parametre opsat af en ekspertgruppe under de kliniske kvalitetsdatabaser (RKKP) vedr. præhospital behandling.
Studiet finder at 1 ud af 3 person, som kontakter alarm 112 tilhører én af de ovennævnte grupper med psykiatrisk sygdomshistorik. Studiet finder, at hjælpen oftere afsluttes i telefonen eller på skadestedet, når en person med psykiatrisk sygdomshistorik kontakter alarm 112 med en sundhedsfaglig problemstilling. Der er også større risiko for genhenvendelse til alarm 112 og større risiko for akut kontakt til hospitalsvæsenet de efterfølgende døgn, hvis kontakten afsluttes på skadestedet. Risikoen var højst for personer med svær psykiatrisk sygdom, men alle tre grupper adskiller sig signifikant fra den øvrige befolkning.
Personer med psykiatrisk sygdomshistorik adskiller sig fra baggrundsbefolkningen på en række parametre. Det forekommer hyppigt, at de bor alene, har misbrug og er uden tilknytning til arbejdsmarkedet, hvilket direkte eller indirekte kan være medvirkende eller forstærkende faktorer ift. præhospital disponering og kvalitet. Resultaterne forblev signifikante, når der blev justeret for køn, alder og somatiske sygdomshistorik.
Månedens forskningsartikel:
Opdateret