Programbeskrivelse
Bedre Børne- og Ungdomspsykiatri er et kliniknært forskningsprogram, tilknyttet Forskningsenhed for Børne- og Ungdomspsykiatri, der har til formål at undersøge og evaluere de kliniske processer omkring udredning, diagnosticering og behandling i børne- og ungdomspsykiatrien.
Der forskes i effekten af indførelse af validerede psykometriske instrumenter i rutinemæssig klinisk udredning og behandling, samt i det tværsektorielle samarbejde med primærsektoren.
Forskningen vil ligeledes have fokus på at undersøge og evaluere patienter og sundhedsprofessionelles oplevelser i forhold til indførelse af nye evidensbaserede metoder i udredningen og behandlingen i børne- og ungdomspsykiatrien.
Deltagere til projekterne rekrutteres fra børne- og ungdomspsykiatrien, Aalborg Universitetshospital.
Programansvarlige
Klinisk lektor, leder, uddannelsesansvarlig overlæge, dr.med. Marlene Briciet Lauritsen, Forskningsenhed for Børne- og Ungdomspsykiatri, Aalborg Universitetshospital
Specialpsykolog, post.doc. ph.d. Gry Kjærsdam Telléus, Forskningsenhed for Børne- og Ungdomspsykiatri, Aalborg Universitetshospital
Vejlederfunktioner
Vejledning kan foregå på mange niveauer fra f.eks. medicin- og psykologistuderende over kandidatstuderende til ph.d.-studerende.
På nuværende tidspunkt vejledes én ph.d.-studerende under programmet.
Samarbejdspartnere
Internationale samarbejdspartnere:
Center for Telepsychology, Madison, Wisconsin, USA
Professor, ph.d. Tamsin Ford, University of Exeter, UK
Forskningsleder, ph.d. Joan Kaufman, Center for Child and Family Traumatic Stess, Kennedy Krieger Institute, Baltimore, Maryland, USA
Samarbejdspartnere i Danmark:
Klinik Psykiatri Syd, Børne- og Ungdomspsykiatrien
Seniorforsker, specialpsykolog, ph.d. Jens Richardt Møllegaard Jepsen, Forskningsenheden ved Børne- og Ungdomspsykiatrisk Center, Region Hovedstaden
Klinisk professor, overlæge, ph.d. Charlotte Ulrikka Rask, Institut for Klinisk Medicin, Børne- og Ungdomspsykiatrisk Regionscenter Risskov, Aarhus Universitetshospital
Professor og forskningsleder, overlæge, ph.d. Niels Bilenberg, Klinisk Institut SDU, Forskningsenheden i Børne- og Ungdomspsykiatri, Ode
Igangværende projekter
Veje ind i børne- og ungdomspsykiatrien
Projektleder: Anna Sofie Kjærgaard Hansen, 1. reservelæge, ph.d.-studerende
Kontaktperson: Anna Sofie Kjærgaard Hansen, Psykiatrien - Aalborg Universitetshospital
Øvrige deltagere: Marlene Briciet Lauritsen, Gry Kjærsdam Telléus
Projektbeskrivelse: Ph.d.-projektet er et klinisk studie og består af et deskriptivt observationelt studie til afdækning af henviste børn og unges vej ind i børne- og ungdomspsykiatrien samt et randomiseret kontrolleret studie, der skal undersøge om anvendelse af et elektronisk diagnostisk selvrapporteringsspørgeskema The Development and Well-being Assessment (DAWBA) fører til mere korrekt visitering til udredning og behandling. Studiet inkluderer børn i alderen 6-17,9 år, der henvises til udredning og/eller behandling i børne- og ungdomspsykiatrien i Region Nordjylland.
Formål:
-
At undersøge, hvilke faktorer der fører til, at børn og unge henvises til børne- og ungdomspsykiatrien, herunder hvilken indsats, der har været forud for henvisningen.
-
At undersøge, om der kan identificeres medvirkende faktorer til, at børn og unge med væsentlig psyko- patologi afvises i visitationen til børne- og ungdomspsykiatrien.
-
At undersøge, om systematisk brug af DAWBA forud for visitering til udredning og behandling fører til mere korrekt vurdering af børn/unge, der henvises til børne- og ungdomspsykiatrien.
Projektstatus: Inklusion til studiet planlægges påbegyndt juni 2018.
Systematisk undersøgelse for psykiatriske lidelser hos børn og unge i børne- og ungdomspsykiatrien - et randomiseret forløbsstudie
Projektleder: Marlene Briciet Lauritsen og Gry Kjærsdam Telléus
Kontaktperson: Marlene Briciet Lauritsen, Psykiatrien - Aalborg Universitetshospital
Øvrige deltagere: Anna Sofie Kjærgaard Hansen, Christina Mohr Jensen
Projektbeskrivelse: Formålet med projektet er at undersøge om indførelsen af udrednings-redskabet The Development and Well-being Assessment (DAWBA) i børne- og ungdomspsykiatrien i Region Nordjylland kan føre til hurtigere og mere korrekt udredning og diagnosticering af børn og unge.
Herunder at undersøge:
-
Kan systematisk undersøgelse for psykopatologi optimere den børne- og ungdomspsykiatriske udredning sammenlignet med almindelig udredning?
-
I hvilket omfang er der overensstemmelse, fastslået ved K-SADS, mellem diagnoser (inkl. komorbiditet) stillet ved hjælp af DAWBA sammenlignet med udredning uden?
-
Er der forskel i udredningsprocessen, målt ved længde af udredningsforløb og total antal patientkontakter til børne- og ungdomspsykiatrien, afhængig af om DAWBA indgår sammenlignet med udredning uden DAWBA?
-
Vil der ved follow-up (1-1½ år) være forskel på, hvor mange komorbide psykiatriske lidelser der er diagnosticeret, og hvornår evt. komorbiditet er konstateret?
Projektstatus: Inklusion til studiet planlægges påbegyndt juni 2018.
Projektet er støttet af Det Obelske Familiefond.
Kommende projekter
Patient og behandlerperspektiv på anvendelsen af strukturerede diagnostiske interviews i ambulant udredning i børne- og ungdomspsykiatrien