Relation og kommunikation er vigtige redskaber i Psykiatrien
At kunne mærke og læse patienterne er kernen i Tahmeenah Rahis arbejde som sygeplejerske i Psykiatrien. På den måde ser hun også sig selv som det vigtigste instrument i behandlingen, og det er det, der er både særligt og særligt givende ved arbejdet i Psykiatrien.
Tahmeenah var sygeplejerske på Intensivt Sengeafsnit S5, da artiklen blev skrevet. Hun fortæller derfor med udgangspunkt i den stilling. Hun er dermed heller ikke længer KAK på S5.
Psykiatrien er mit sted. Vi hjælper dem, der i en periode ikke kan hjælpe sig selv. Jeg kan ikke altid ændre på, at patienterne er syge, men når de er hos os, kan jeg sørge for, at de får en god behandling, og at både patient og pårørende lærer at forstå og håndtere sygdommen. Jeg bliver en bedre sygeplejerske af at bruge mig selv og mine observationer, og det giver i sidste ende den bedste behandling af patienten.
- Psykiatriske patienter er vidt forskellige, også selv om de kan have samme diagnose. Derfor er det vigtigt at kunne spore sig ind på hver enkelt patient og tilpasse sin kommunikation og behandling til patienten. Det udfordrer mig og kræver, at jeg hele tiden sætter min sygeplejefaglighed i spil.
- Når man arbejder i Psykiatrien som sygeplejerske, er man sit eget vigtigste instrument. Man kan ikke måle for eksempel selvmordsrisiko med et instrument, som man kan måle blodtryk eller EKG. Man har sig selv. Man skal kunne læse, mærke og fornemme patienten. Det er mine observationer og min erfaring, der er med til at vurdere selvmordsrisikoen.
Man skal være villig til at give noget af sig selv
Relationen mellem patient og sundhedsfaglig er afgørende for behandlingen i Psykiatrien.
- En ting er, at man skal være god til at aflæse kropssprog, fornemmelser og stemninger og vurdere, hvad der er det bedste for patienten. Men man skal også give noget af sig selv for at nå ind til patienten og få etableret en relation, som gør, at man overhovedet kan lykkes med sin pleje og behandling.
- Patienterne kan have svært ved at stole på os. Måske hører de ligefrem stemmer, der fortæller, at vi vil dem ondt. For at komme udover det, skal vi være mennesker. Jeg vil gerne fortælle en patient, hvad jeg laver i fritiden, og hvad jeg kan lide at spise, hvis det gør, at han eller hun stoler på mig og giver os en positiv relation.
Liason somatik
Den somatiske stuegang i Psykiatrien, Liason somatik, er noget af det, Tahmeenah har arbejdet meget for. Hun var med til at implementere initiativet på S5 og er rigtig glad for, at det nu er udbredt til hele den nordjyske psykiatri – og ikke mindst på vej ud i resten af Danmark.
- Psykiatriske patienters problemer er så store og altoverskyggende, at de ikke mærker deres somatiske tilstand. De opdager ikke, hvis de har astma, diabetes eller hjerteproblemer. Derudover har psykofarmaka desværre mange trælse bivirkninger, som patienterne heller ikke selv har fokus på. Det skal vi hjælpe dem med. Vi skal se det hele menneske i samarbejde med vores somatiske kolleger. Når vi får behandlet de somatiske problemer, bliver almentilstanden meget bedre, og vi kan bedre fokusere på den psykiatriske behandling.
Klinisk afsnitskoordinator
Tahmeenah er KAK på S5 - Klinisk afsnitskoordinator. Hun ser KAK som en vigtig funktion i afsnittet. Der er et tæt samarbejde omkring planlægning, prioritering og koordinering af den daglige drift med den afsnitsledende sygeplejerske. Det er i høj grad med til at sikre det gode patientforløb.
Derudover handler opgaven som KAK om at sikre optimal anvendelse af personalemæssige ressourcer og kompetencer, samt understøtte og deltage i udvikling af afsnittets sygepleje.
- At være KAK betyder for mig, at jeg på et lidt højere niveau kan være med til at sikre den bedste patientbehandling. Jeg har ikke helt så meget patientkontakt selv længere, men med min lange erfaring på afsnittet og det overblik, man får som KAK, kan jeg sørge for, at de rette kompetencer kommer til de rette patienter. Det er skønt at se, når relationen mellem patient og personale fungerer, og vi kan se, at vi lykkes med vores arbejde.
Mød flere sygeplejersker
Opdateret