Plotprojekt om ny samarbejdsmodel mellem almen praksis og børne- og ungdomspsykiatrien

Forskningsenhed for Børne- og Ungdomspsykiatri har i samarbejde med Center for Almen Medicin, Aalborg Universitet og Nord-KAP besluttet at undersøge, om Development and Well-Being Assessment (DAWBA), kan være et hjælpsomt redskab for praktiserende læger til i samarbejde med børne- og ungdomspsykiatrien at vurdere børn og unge med psykisk mistrivsel og hvilke tiltag der kan være relevante at sætte i værk.

I første omgang laves der pilotafprøvning af projektet, med deltagelse af 5 lægepraksisser, men det forventes at der vil blive lavet en større afprøvning af samarbejdsmodellen, med start i efteråret 2023.

 

Hvad går projektet ud på

Vi vil undersøge om det er hjælpsomt, at familier der søger hjælp hos egen læge, udfylder det elektroniske psykiatriske selvrapporteringsinterview the Development And Well-being Assessment (DAWBA) efter en konsultation hos egen læge. Spørgeskemaet vil efterfølgende blive vurderes af en læge eller psykolog fra børne- og ungdomspsykiatrien, der giver besked tilbage til egen læge om hvad spørgeskemaet har vist samt anbefalinger til hvordan barnet/den unge bedst hjælpes. Egen læge kan på denne baggrund råde familien til hvor de bedst er hjulpet.  Hvis der vurderes behov for henvisning til børne- og ungdomspsykiatrien, kan besvarelsen af DAWBA medlægges henvisning.

Projektets formål er at undersøge følgende:

  • Opleves anvendelsen af DAWBA som en del af fremskudt børne- og ungdomspsykiatri hjælpsomt for praktiserende læger og familierne.
  • Kan anvendelsen af DAWBA kvalificere beslutningen om henvisning til børne og ungdomspsykiatrien, og støtte visitationen ind i psykiatrien.

 

Hvorfor er projektet vigtigt?

En undersøgelse udført af forskere fra projektgruppen bag dette pilotprojekt har vist, at over halvdelen af alle børn og unge, der henvises til børne- og ungdomspsykiatrien i Region Nordjylland, havde haft psykiske problemer i mere end fem år på henvisningstidspunktet og at de fleste familier til henviste børn havde oplevet, at det var svært at finde ud af hvilken hjælp der var den rette for deres barn og hvordan de fik adgang til den.  I tillæg oplever mange praktiserede læger udfordringer med hyppige tilbagevisninger af henvisninger til børne- og ungdomspsykiatrien, som skaber frustration hos både de praktiserende læger og de påvirkede familier.

Er du praktiserende læge der gerne vide mere om projektet

Er du forælder der er blevet spurgt om du vil deltage i projektet og ønsker at vide mere

Har du spørgsmål til projektet, så kan du kontakte forskningssekretær Heidi Hattmann Hjortshøj hverdage mellem 8-15.30 (fredage til kl 15) på tlf. 21 34 61 08 eller via mail forskningsenhed.bu@rn.dk

 

Projektet ledes af Anna Sofie Kjærgaard Hansen, speciallæge i børne- og ungdomspsykiatri, ph.d.