Information til almen praksis
Forskningsenhed for Børne- og Ungdomspsykiatri har i samarbejde med Center for Almen Medicin, Aalborg Universitet og Nord-KAP besluttet at undersøge, om spørgeskemaet Development and Well-Being Assessment (DAWBA) kan være et hjælpsomt redskab til at vurdere børn og unge med psykisk mistrivsel, og hvilke tiltag der kan være relevante at sætte i værk.
Projektets formål er at undersøge følgende:
- Opleves anvendelsen af DAWBA som en del af fremskudt børne- og ungdomspsykiatri hjælpsomt for praktiserende læger og familierne?
- Kan anvendelsen af DAWBA kvalificere beslutningen om henvisning til børne og ungdomspsykiatrien og støtte visitationen ind i psykiatrien?
Du kan læse mere om DAWBA spørgeskemaet her
Til pilotprojektet søger vi 5 lægepraksisser, der i alt forventes at rekruttere 20 familier til projektet. Er du interesseret i at deltage, så bedes du sende en mail til forskningsenhed.bu@rn.dk. Vi har allerede nu fået en bevilling til at kunne gennemføre et større projekt efter pilotprojektet og forventer at opstarte dette umiddelbart i forlængelse af pilotafprøvningen.
Hvis du har udtrykt interesse for projektet i forbindelse med pilotafprøvningen, men ikke er blevet medtaget i denne, vil vi kontakte dig, når vi starter på den endelige afprøvning af projektet, så du ved, hvornår du får mulighed for at benytte samme tilbud.
Hvad betyder det for jer?
Alle læger i de lægepraksisser, der deltager i pilotafprøvningen, vil have mulighed for at informere familier, som henvender sig i konsultationen med et barn med psykiske vanskeligheder, om muligheden for at deltage i projektet og dermed få adgang til at udfylde et DAWBA-spørgeskema. Dette vil efterfølgende blive vurderet af en læge eller en psykolog fra Forskningsenhed for Børne- og ungdomspsykiatri, der sender en sammenfatning med konklusion og forslag til videre plan tilbage til henvisende læge som et korrespondancebrev. Hvis du efterfølgende vurderer, at barnet skal henvises, vil denne sammenfatning kunne vedlægges som supplement til henvisningen. Ved behov er der mulighed for at booke et Teams-møde med de ansvarlige for pilotprojektet for at høre nærmere om de praktiske forhold. Dette kan gøres ved at sende en mail til forskningsenhed.bu@rn.dk.
Vores håb er, at børne- og ungdomspsykiatrien på denne måde kan bidrage med mere kvalificeret sparring i forhold til børn og unge, der vurderes for psykiatriske vanskeligheder i almen praksis. Vi har ligeledes en formodning om, at anvendelsen af DAWBA vil kunne bidrage til en reduktion i andelen af henvisninger fra praktiserende læger, som returneres fra børne- og ungdomspsykiatrien.
Hvad betyder det for dig som praktiserende læge?
Du vil skulle informere familierne om denne mulighed og indhente mundtligt samtykke fra forældremyndighedshaver(e) til, at de vil deltage.
Du finder skriftlig information til familierne her: Information til familier
Herudover skal du sende navn og CPR-nummer på forældremyndighedshaver(e) i et korrespondancebrev til børne- og ungdomspsykiatriens hovedpostkasse (8026019), hvor det fremgår af korrespondancebrevet, at barnet deltager i pilotprojektet (angiv ’DAWBA, almen praksis’ i emnefeltet).
Skabelon for korrespondancebrevet finder her: Korrespondancebrev
Deltagelse i pilotprojektet aflønnes med et engangshonorar på 1500 kr. Herudover honoreres deltagelse i opfølgende interview i forhold til tidsforbrug svarende til en timeløn på 979,47 kr.
Senest 5 arbejdsdage efter, at familien har udfyldt spørgeskemaet, vil du modtage et korrespondancebrev med sammenfatning og konklusion på spørgeskemaet, samt anbefalinger til hvordan du hjælper familien videre.
Hvis familien ikke har svaret på spørgeskemaet indenfor 10 dage, gives der også besked tilbage til henvisende læge.
Opdateret