I Center for Pårørende benytter vi en række metoder og tilgange, der er designet til at støtte familier, der lever med psykisk lidelse. Vi tager bl.a. afsæt i en systemisk, narrativ, mentaliseringsbaseret og traumeinformeret tilgang. Den metodiske tilgang i henholdsvis Team Familie, Voksen, Børn og Søskende har samme udgangspunkt, men er tilpasset den aktuelle problematik, kontekst og alder på de pårørende.
Teoretisk arbejder vi overordnet ud fra en systemisk, narrativ og mentaliseringsbaseret tankegang, hvor fokus særligt er på det enkelte menneskes relationer og samspillet mellem de forskellige medlemmer i familien og netværket. I forlængelse heraf arbejdes der i centret ud fra et situationelt perspektiv på psykisk lidelse. Det vil sige, at psykisk lidelse anskues som et samspil mellem situationen og personen, snarere end som en egenskab ved den enkelte person.
Omdrejningspunktet for indsatserne i CFP er personens egne og de pårørendes oplevelser af den psykiske lidelse og de forskellige udtryk, lidelsen kan have i hverdagslivet, hvilket vi også italesætter som dialogbaseret psykoedukation. I den dialogbaserede psykoeducation anvendes elementer fra flere forskellige metoder under den systemiske og narrative tilgang herunder principperne fra Åben Dialog, Eksternalisering og Reflekterende Team.
Den traumeinformerede tilgang dækker i praksis over en opmærksom på, hvordan vi som samtalemedarbejdere gennem vores adfærd og omgivelser kan være med til at mindske eller forstærke personens oplevelse af traumet, hvilket vil have betydning for personens recoveryproces.
Den mentaliseringsbaserede tilgang ligger implicit i vores metode i måden samtalemedarbejderne har såvel sit eget som de øvrige samtaledeltagernes sind på sinde under samtalerne. Vi understøtter en bedre forståelse af de mentale tilstande hos de enkelte samtaledeltagere med en nysgerrighed på, hvad der ligger bag den synlige adfærd.