Team Søskende består af tre sideløbende tilbud:
- Samtaleforløb
- Gruppeforløb
- Peer-støttetelefon
Samtaleforløb
Samtaleforløbet omfatter fire samtaler, fordelt før og efter gruppeforløbet:
Første samtale er en indledende forældresamtale. Formålet er at få indblik i, hvordan den pårørende søskende påvirkes af familiens samlede situation.
Anden samtale er en familiesamtale med forældre og søskende til barnet med diagnosen. Her undersøges, hvilke forhold der opleves som udfordrende for søskende og familien som helhed.
Tredje og fjerde samtale er opfølgende samtaler efter gruppeforløbet. Disse tilpasses den enkelte families behov. Deltagere og indhold aftales med familien og kan fx være flere forældresamtaler, familiesamtaler eller individuelle samtaler med søskende. Her kan man også invitere andre ressourcepersoner i netværket (f.eks. lærere eller bedsteforældre).
Bemærk: Barnet med diagnosen deltager som udgangspunkt ikke i forløbet, men kan inddrages efter aftale, hvis det vurderes relevant.
Gruppeforløb
Gruppeforløbet igangsættes efter de to første samtaler og består af seks sessioner:
- Fem ugentlige gruppemøder
- En opfølgende session ca. én måned efter de øvrige gruppemøder
Forældre og søskende deltager i hver deres gruppe. Nogle af sessionerne tilrettelægges som fællesaktiviteter. Grupperne sammensættes ud fra børnenes alder for at sikre alderssvarende indhold og tryghed.
Indholdet i gruppeforløbet omfatter:
- Viden om psykiske lidelser og betydningen for familielivet
- Søskendes behov og reaktioner som pårørende
- Redskaber til kommunikation og mestring i hverdagen
- Fokus på relationer og fællesskab
Der anvendes en kombination af undervisning, samtale og leg for at fremme deltagelse og læring.
Peer-støttetelefon
Under hele forløbet tilbydes adgang til en peer-støttetelefon, som både forældre og pårørende søskende kan kontakte for vejledning og støtte.
Telefonen bemandes af en søskende-peermedarbejder, der har personlig erfaring med at være pårørende søskende til et barn med psykisk lidelse.