Månedens forskningsartikel august 2019

Behandlingsmuligheder for mennesker med diagnosen skizofreni med udtalte negative symptomer er begrænsede. De nationale retningslinjer for behandling af målgruppen i omgivende lande som England, Norge og Sverige anbefaler musikterapi som en del af standardbehandlingen. Dette gælder ikke Danmark.

Tre internationale Cochrane Reviews har vist positive resultater i forbindelse med undersøgelser af musikterapi til mennesker med diagnosen skizofreni herunder reduktion af negative symptomer.

Alle hidtil udførte undersøgelser er baseret på musikterapi i tillæg til standardbehandling. Der er derfor brug for evidensbaserede undersøgelser af musikterapi til reduktion af negative symptomer i forbindelse med diagnosen skizofreni i et design, der anvender en aktiv sammenligningsgruppe

I en protokolartikel udgivet i Medicines beskrives sådan en blindet undersøgelse af musikterapisvirkning, der blev påbegyndt 2016. Designet blev udviklet i et samarbejde mellem Musikterapiklinikken ved Psykiatrien, Aalborg Universitetshospital og overlæge, dr.med Jimmi Nielsen samt Aalborg Universitet – Det Sundhedsvidenskabelige Fakultetet (ved Dekan Egon Toft), samt Det Humanistiske Fakultet ved Dekan Lone Dirckinck-Holmfeld og Institut for Kommunikation og Psykologi. Projektet er siden videreført i samarbejde med overlæge René Ernst Nielsen, Psykiatrien, Aalborg Universitetshospital.

Undersøgelsen var oprindelig styrkeberegnet til min. 90 deltagere. Det har vist sig – gennem talrige udfordringer undervejs – at det er muligt at rekruttere max. 60 deltagere. Undersøgelsen er en dansk multi-site, kontrolleret, randomiseret og blindet undersøgelse. Blindingen er baseret på, at der tilbydes musikterapiaktiviteter i begge tilbud. I eksperimentalgruppen tilbydes en vifte af aktiviteter baseret på deltagerens muligheder og behov ved uddannet musikterapeuter. I kontrolgruppen tilbydes alene musiklytning til spillelister udviklet af musikterapeuter med andet personale.

Alle udøvere af de 25 sessioner i begge tilbud kaldes terapeuter, og tilbuddene foregår i de samme lokaliteter med udstyr til musikterapeutiske aktiviteter.

Alle deltagere bliver informeret om, at projektet undersøger to forskellige tilbud af musikterapeutiske aktiviteter, da aktiviteten i tilbud 2 også er en af flere mulige interventioner i tilbud 1. Der arbejdes ud fra manual i begge tilbud. Der anvendes syv standardiserede måleredskaber, der registrerer ændring i negative symptomer samt livskvalitet, funktionsniveau og evne til at opbygge alliance. Hertil kommer et opfølgende, semistruktureret, kvalitativt interview med alle deltagere, der gennemfører undersøgelsen. Rekrutteringen ophører pr 1.9.2019 og resultater forventes at foreligge i løbet af foråret 2020. Et par citater fra deltagere fra det opfølgende interview viser:

Jeg synes det har hjulpet på de negative tanker. Det hjælper at sætte noget musik på. Det har jeg ikke tænkt på før.”

”Jeg har aldrig nogen sinde forventet at det at sidde og hamre på nogle tangenter på et klaver at det kan have så stor en effekt på ens humør. Det har haft stor effekt! Jeg har været glad i de dage jeg har været afsted og i betydelig bedre humør resten af dagen - selv under en vinterdepression. Der går ellers måneder imellem sådanne dage og så lige pludselig får jeg en dag om ugen. Jeg havde ikke forventet at jeg kunne komme 25 gange – men det gjorde jeg. Musik kan løfte mig lidt ud af den depressive del. Det er nødvendig for at kunne handle. Det flytter sig langsomt men det flytter sig.”

 

Den fulde artikel om projektet kan læses her: Music Therapy as Treatment of Negative Symptoms for Adult Patients Diagnosed with Schizophrenia—Study Protocol for a Randomized, Controlled and Blinded Study, Inge Nygaard Pedersen, Lars Ole Bonde, Niels Jørgensen Hannibal, Jimmy Nielsen, Jørgen Aagaard, Lars Rye Bertelsen, Silvia Beatriz Jensen and René Ernst Nielsen   

 

Læs mere om forskningsprogrammet i Musikterapi her.