Musikterapi

Musikterapi er en behandlingsform, hvor musik anvendes til at mindske symptomer og ubehag - og styrke ressourcer og kompetencer. Musikterapi er relevant ved mange forskellige psykiatriske problemstillinger, fx skizofreni, depression, PTSD og personlighedsforstyrrelser.

Musikterapi kombinerer musik og samtale

Musikterapi kan være med til at åbne op for det, der er svært at tale om - eller 'komme i kontakt med', fx følelser og oplevelser. Det kan især være nyttigt for personer, der har vanskeligt ved gennem samtale at undersøge, forstå og ændre på deres situation og tilstand.

I musikterapien arbejdes der med en psykoterapeutisk tilgang, og for at få et godt udbytte af behandlingen, er det vigtigt, at patienten er motiveret for at arbejde med sig selv på den måde. Til gengæld er musikalske forkundskaber ikke nødvendige. Med andre ord behøver man ikke kunne spille på et instrument eller synge, man skal blot have et ønske om at blive bedre til at udtrykke sig og opbygge trygge relationer til andre.

Læs mere om musikterapi som psykoterapeutisk behandlingsform

Samspil i musikterapien

Musikterapi tilbydes efter aftale som en del af behandlingen

Patienter med tilknytning til voksenpsykiatrien i Aalborg kan tilbydes musikterapi, når det vurderes at være relevant.
Tilbuddet gives som en del af den samlede behandlingsplan - og efter aftale med den behandlingsansvarlige læge.
Ved opstart i musikterapien formuleres der nogle individuelle mål for forløbet.

Både indlagte patienter og patienter i ambulant behandling kan tilbydes musikterapi.

Behandlingen varetages af musikterapeuter uddannet fra musikterapeutuddannelses på Aalborg Universitet.

Hvordan foregår musikterapi?

Musik egner sig til at udtrykke følelser og stemninger, også selv om vi ikke er øvede musikere. Musik aktiverer os, og når vi spiller og anvender instrumenter, er der mulighed for at mødes, spille sammen og 'lyde' sammen. Sådanne oplevelser kan være det første skridt på vejen til at være i kontakt og opbygge en god og tryg relation til et andet menneske.

Når patienten er blevet fortrolig med terapeuten og kender metoden, anvendes musikterapi til at mindske psykisk ubehag og opøve og udvikle evnen til at forstå og mærke sige selv og andre (mentalisering).

Musik kan anvendes til udtrykke, det som man ikke kan sige. Det kan være i form af et nummer, der lyttes til, eller i form af, at terapeut og patient spiller sammen.

I musikterapi anvendes kun metoder, der er afstemt efter den enkeltes evner, behov og fremfor alt den aktuelle tilstand. 

Opdateret