Aftaler vedr. gerontopsykiatriske patienter

- en del af Sundhedsaftalen mellem kommunerne, de praktiserende læger og Region Nordjylland.
Se den samlede Basisaftale om mennesker med sindslidelse.

Se bilag til basisaftalen om mennesker med sindslidelse, (bilag 4 vedr. indsatsen overfor gerontopsykiatriske patienter).

Hvem har ansvaret for hvad?

Praktiserende læge

Hvis en patient har en demenstilstand, der er kompliceret af psykiske symptomer, kan den praktiserende læge eller vagtlægen henvise patienten til udredning hos en speciallæge i Klinik Nord, Ældrepsykiatri.

Behandlingspsykiatrien

Klinik Nord Ældrepsykiatri (tidligere Gerontopsykiatrisk Afdeling) udreder og behandler patienter fra og med 65 år med demenstilstande, der er kompliceret af psykiske symptomer.

Klinikken samarbejder med Neurologisk Afdeling, Geriatrisk
Afdeling og repræsentant for de praktiserende læger i en regional Demensklinik. Formålet med Demensklinikken er at sikre tværfaglig specialist-udredning af patienter.

Praktiserender læger kan henvise til Demensklinikken ved tidlige og uklare demenstilfælde, ved usikkerhed om demenstypen, ved svære
og komplicerede tilfælde samt ved behov for demensmedicinsk behandling.

Kommunen

Den basale demensudredning foregår i primær-sektor i et samarbejde mellem den praktiserende læge og en kommunalt ansat demenssygeplejerske.

En kommunal demensfagperson er både tovholder og forløbskoordinator i patientforløbet.

Der er indgået aftaler mellem regionen og kommunerne vedrørende personer med demens – jf. hjemmesiden www.kronikerenheden.dk.

Fokusområder i aftaleperioden

Vedrørende patienter med demens arbejdes der på at etablere en digital demensvandrejournal til informations- og vidensudveksling i forbindelse med udredning, diagnosticering, behandling, rehabilitering og pleje. Kun de sundhedspersoner, der direkte er involveret i borgerens udredning og behandling af demens, skal have adgang til vandrejournalen.

Der er desuden indgået konkrete aftaler om samarbejdet og arbejds-delingen mellem kommunerne og regionens Ambulatorium for ældrepsykiatri.

Det fælles udgangspunkt for samarbejdet er:

  • At sikre sammenhæng og kontinuitet i den samlede indsats i forhold til den enkelte borger.
  • At sikre information og kommunikation mellem de involverede parter med det formål at fremme dialog og udvikling af samarbejdet.

Der henvises til Bilag 4: Aftaler vedr. indsatsen overfor gerontopsykiatriske patienter for en uddybende beskrivelse af arbejdsdelingen mellem Gerontopsykiatrisk team, kommunen og den praktiserende læge.

Opdateret