Mennesker med sindslidelse og samtidigt misbrug
Hvem har ansvaret for hvad?
Praktiserende læge
Henvisning til sygehusbehandling sker via praktiserende læge eller lægevagten, der foretager en lægefaglig vurdering af behovet for sygehusbehandling.Den praktiserende læge varetager hovedparten af den korterevarende ambulante alkoholafrusning. Desuden kan praktiserende læge i et vist omfang indgå i akut afgiftning af stofmisbrugere.
Behandlingspsykiatrien
Behandlingspsykiatrien udreder og behandler patienter med sindslidelse og samtidigt misbrug, der ud fra en speciallægefaglig vurdering har behov for sygehusbehandling.
Behandling omfatter i henhold til Sundhedsloven: Udredning, observation, diagnosticering, sygdomsbehandling, sundhedsfaglig pleje samt patientrettet forebyggelse og sundhedsfremme.
Kommunen
Kommunen har myndighedsansvaret i forhold til behandling af alkoholmisbrugere og stofmisbrugere.
Kommunen har det samlede ansvar for forebyggelse, behandling og efterbehandling af borgere med misbrug. Derudover skal kommunen tilbyde substitutionsbehandling.
Kommunen kan på baggrund af henvisning fra praktiserende læge foretage en opsøgende indsats i forhold til borgeren.
Koordinerende indsatsplaner
Det tværsektorielle samarbejde har særligt fokus på at koordinere indsatsen for voksne borgere med psykisk lidelse og samtidigt misbrug, og jævnfør retningslinjerne fra Sundhedsstyrelsen og Socialstyrelsen er der udarbejdet koordinerende indsatsplaner.
Planlægning på tværs af sektorer i forløb med borgere, der er udfordret af psykisk sygdom, misbrug og sociale problemer
Klik her for at se informationsmateriale (pixi-version) om koordinerede indsatsplaner - læs bl.a. om formål, tidsfrister og ansvars- og rollefordeling
Med henblik på, at alle faglige aktører får koordineret ansvaret for, at det samlede forløb er veltilrettelagt, fungerer den koordinerende indsatsplan som et vigtigt redskab for at:
- skabe overblik over de forskellige indsatser, der ydes til borgeren
- sikre, at der er klare aftaler om roller, ansvar og snitflader
- at bidrage til en fælles faglig forståelsesramme for det specifikke forløb
Brugeren skal involveres i arbejdet med indsatsplanen
Den koordinerende indsatsplan skal tage udgangspunkt i borgerens aktuelle situation, og borgeren skal involveres i udarbejdelse af den.
Planen skal bl.a. bidrage til forventningsafstemning mellem borgeren og øvrige involverede parter.
Opdateret