Min fælles vej

Min fælles vej er et IPS projekt i samarbejde med Aalborg Kommune. Som noget særligt for dette IPS projekt, har Psykiatrien og Aalborg Kommune udviklet en tværsektoriel samarbejdsmodel, med fokus på kommunikationen mellem relevante fagpersoner, tæt samarbejde på tværs af relevante ledelsesniveauer samt høj grad af medarbejder- og brugerinvolvering.

Hør Frederik, Marianne og Wagner fortælle om deres erfaring med IPS indsatsen under Min fælles vej projektet.

 

Individuel Planlagt job med Støtte (IPS) 

Undersøgelser viser, at en stor andel af mennesker med psykiatriske lidelser står uden for arbejdsmarkedet eller uddannelsessystemet. Samtidig kan borgeres ledighed øge risikoen for udvikling eller forværring af den mentale sundhed, herunder psykisk sygdom. Psykiske problemer er årsag til halvdelen af alle langtidssygemeldinger og førtidspensioner.

Det er højt prioriteret såvel nationalt som regionalt i Nordjylland at fastholde psykisk syge i beskæftigelse eller uddannelse. Der er gode erfaringerne med Individuel Planlagt job med Støtte (IPS) som handler om, at der i et samarbejde mellem patienten, jobcenteret og Psykiatrien udvikles målrettede beskæftigelsesrettede indsatser over for personer med psykisk lidelse.

Forskningsresultater viser, at en IPS-indsats generelt er billigere og har bedre effekt end standardindsatsen – særligt fordi borgere, der modtager IPS-indsats hyppigere og hurtigere kommer i arbejde eller uddannelse sammenlignet med borgere, der modtager den almindelig indsats. Brugertilfredsheden er endvidere højere hos modtagere af IPS-indsatsen.

Min fælles vej

Uddannelseshuset i Aalborg Kommune og Klinik Psykiatri Syd har i perioden ultimo 2019 til medio 2021 været sammen om at udvikle, afprøve og implementere en ny måde at samarbejde på inden for rammerne af Patientens team og i henhold til IPS-metoden. Indsatsen har fået navnet ”Min Fælles Vej”.

I projektperioden er bl.a. udviklet en tværsektoriel samarbejdsmodel, hvor der er fokus på kommunikationen mellem relevante fagpersoner, tæt samarbejde på tværs af relevante ledelsesniveauer samt høj grad af medarbejder- og brugerinvolvering.

Målet med indsatsen er, at mennesker med sindslidelse, der står udenfor arbejdsmarkedet eller uddannelsessystemet får en sammenhængende og koordineret indsats, der forebygger sygdomsforværring og øger de unges mulighed for at komme i job eller uddannelse.

Inspirationsmaterialer

På denne side findes det materiale, der er udviklet i et samarbejde mellem Aalborg Kommune og Psykiatrien, som understøtter de fagprofessionelles indsats i Min Fælles Vej. 

Det drejer sig om følgende:

• Brochure vedr. IPS-indsatsen til de unge under 30 år
• Brochure vedr. IPS-indsatsen til borgere over 30 år
• Brochure vedr. IPS-indsatsen til virksomhederne vedr. unge under 30 år
• Brochure vedr. IPS-indsatsen til virksomhederne vedr. borgere over 30 år
• Brochure vedr. IPS-indsatsen til de fagprofessionelle
• Webtekst/brochure vedr. Patientens team (til fagprofessionelle)

• Samarbejdsmodellen, herunder:
o Netværkskort
Skabelon for dagsordener til møder i Patientens team
Drejebog for afholdelse af møder i Patientens team (dynamisk dokument)

• Dialogværktøj for fagprofessionelle
• Kommissorium for Lederforum
• Kommissorium for Forum for fagprofessionelle
• Kommissorium for Erfagruppe