Det er vigtigt for os, at patienter og pårørende oplever sikre og effektive forløb, der inkluderer inddragelse og samarbejde. Derfor prioriteres arbejdet med kvalitet og patientsikkerhed højt i hele organisationen.
Mål og rammer for kvalitetsarbejdet
Kvalitetsarbejdet i Psykiatrien tager udgangspunkt i Det Nationale Kvalitetsprogram for sundhedsvæsenet, som blandt andet omfatter 8 nationale mål aftalt mellem Regeringen, Danske Regioner og Kommunernes Landsforening.
Som supplement til de 8 nationale mål fokuserer kvalitetsarbejdet i Psykiatrien også på Region Nordjyllands vision og strategiske fokusområder. De strategiske fokusområder understøtter opfyldelsen af de nationale mål og afspejler desuden Regionsrådets prioriteringer.
Derudover har Psykiatrien selv fastlagt en række mål, som understøtter de nationale og regionale målsætninger, men også afspejler de særlige udfordringer, som Psykiatrien i Region Nordjylland er stillet overfor.
Målene fremgår af Psykiatriens strategi for kvalitet og patientsikkerhed.
Flere aspekter af kvalitet
I Psykiatrien i Region Nordjylland arbejder vi med kvalitetsudvikling på tre niveauer:
Sundhedsfaglig kvalitet
Al udredning, diagnostik, behandling mv. skal følge høje faglige og evidensbasererede standarder, der ofte er fastlagt på nationalt niveau, fx af Sundhedsstyrelsen. Desuden skal de kliniske aktiviteter gennemføres på en måde, som er sikker for patienten.
Brugeroplevet kvalitet
Samtidig med, at de kliniske ydelser skal være af høj faglig standard, skal der være en særlig opmærksomhed på, at patienter og pårørendes individuelle situation og behov tilgodeses. Patienter og pårørende skal inddrages i samarbejde og samskabelsesprocesser.
Organisatorisk kvalitet
De rette ressourcer og den rette organisering skal være til rådighed, så Psykiatrien kan løse den samlede opgave kvalificeret og effektivt.
Sådan arbejder vi med kvalitet
Der arbejdes med kvalitet i hele organisationen, hvor blandt andet disse temaer er i fokus:
- Målopfyldelse i forhold til Det Nationale Kvalitetsprogram
- Patient- og pårørendeinddragelse
- Analyse af utilsigtede hændelser
- Indrapportering til kliniske kvalitetsdatabaser og brug af data fra disse
- Det sundhedsfaglige tilsyn fra Styrelsen for Patientsikkerhed