Psykolog i Psykiatrien (voksen)

Psykiatrien har i de senere år oplevet en øget patienttilstrømning, som sammen med en øget kompleksitet i patienternes symptombillede kalder på specialiseret udredning og behandling. Det er nødvendigt, at psykiatriens opgaver varetages af medarbejdere, der er korrekt specialuddannet til at udføre arbejdet fokuseret og effektivt.

Psykologgruppen i psykiatrien har som konsekvens heraf udviklet og forandret sig igennem årene, og der venter en spændende tid i de kommende år, hvor psykologgruppen ser frem til i endnu højere grad at skulle udvikle og specialisere sig til at løse psykiatriens opgaver.

Psykologer i Psykiatrien arbejder både i ambulatorier og på sengeafsnit, hvoraf langt de fleste psykologer arbejder på førstnævnte. Psykiatrien i Region Nordjylland har ambulatorier på to lokationer i Aalborg samt i Brønderslev, Frederikshavn og Thisted. Arbejdsopgaverne er mangfoldige, hvor udredning, diagnostik og terapeutisk behandling især kan nævnes, men også supervision, psykoedukation og forskning skal fremhæves.

Psykiatrien i Region Nordjylland har sengeafsnit samme lokationer som tidligere nævnt, og igennem de senere år er flere og flere psykologer ansat til at indgå i den tværfaglige personalegruppe. Det er især psykologers kompetencer for udredning og diagnostik, som efterspørges, men også den generelle viden om psykologi, personlighed og traume/krise efterspørges i den tværfaglige behandling.

Der er overordnet set tre typer psykologer i Psykiatrien:

  • Specialpsykologer
  • I/H-psykologer
  • Psykologer

Specialpsykologer

Specialpsykologer i psykiatri har gennemført en specialpsykologuddannelse i psykiatri, og er således uddannet specifikt til at arbejde i psykiatrien.

Specialpsykologer har kompetencer til at arbejde med psykiatriens komplekse problemstillinger og herunder især med specialiseret udredning.

Specialpsykologer er uddannet bredt indenfor psykiatri, men flere specialpsykologer specialiserer sig yderligere ved at tage en specialistuddannelse i f.eks. psykoterapi.

Det er en målsætning for Psykiatrien i Region Nordjylland, at specialpsykologer i fremtiden skal udgøre en større del af den samlede psykologgruppe end i dag.

 

Du kan læse mere om specialpsykologuddannelse her Specialpsykologuddannelsen - Videreuddannelse for autoriserede psykologer

 

I/H-psykologer

I- og H-psykologer er autoriserede psykologer, der er ved at blive uddannet til specialpsykolog i psykiatri. Vi kalder dem for I-psykologer (psykologer på det første introår) og H-psykologer (psykologer på det tre-årige hovedforløb).

Specialpsykologuddannelsen i psykiatri er en fireårig uddannelse, som man ansættes specifikt til. Der findes to retninger; psykiatri (voksen) og børne- og ungdomspsykiatri. Man kan søge ind på uddannelsen, når man har opnået sin autorisation (gammel autorisationsordning) eller den kliniske basisuddannelse (ny ordning pr. 2026). Det er ikke et krav, at man har opnået disse via ansættelse i psykiatrien.

I/H-psykologer flytter ambulatorium eller sengeafsnit hvert halve eller hele år på baggrund af individuelle uddannelsesplaner. Når de fire år er gået, vil man både have opnået et bredt kendskab til psykiatrien og have lært og udført specialiserede arbejdsopgaver på et højt fagligt niveau. Man vil ved endt uddannelse være specialpsykolog i psykiatri, og man vil derefter kunne søge arbejde i psykiatrien.

Det er Danske Regioner, der har oprettet uddannelsen til specialpsykolog, og du kan læse mere på Specialpsykologuddannelsen - Videreuddannelse for autoriserede psykologer

Det er kun i Psykiatrien, at man kan blive uddannet til specialpsykolog i psykiatri, og det er et af Psykiatrien i Region Nordjyllands målsætning at øge antallet af I/H-psykologer jævnt over de kommende år.

 

Psykologer

Den tredje gruppe af psykologer i Psykiatrien dækker over en bred vifte af psykologer lige fra den nyuddannede psykolog til den meget erfarne psykolog med specialistgrader.

De nyuddannede psykologer bliver klædt på til opgaven via undervisning, sparring og supervision samt via kurser, hvor det er relevant. I fremtiden vil disse stillinger blive slået op som tidsbegrænsede uddannelsesstillinger med henblik på at uddanne den nyuddannede psykolog i den psykologfaglig basisuddannelse (klinisk psykolog), som indføres pr. 2026. Fokus for uddannelsesstillingerne vil være at uddanne psykologen til at søge ind på specialpsykologuddannelsen.

Autoriserede psykologer udfører brede psykologfaglige arbejdsopgaver. De fleste er ansat i ambulatorier, men der er også autoriserede psykologer på sengeafsnit.

Når man er autoriseret psykolog, kan man tage en specialistgrad i f.eks. psykoterapi. Det kan du læse mere om her: Specialistuddannelser. Disse specialistuddannelser vil fremtidigt være forbeholdt specialpsykologer, mens autoriserede psykologer forventes at søge ind på specialpsykologuddannelsen.

Denne samlede gruppe af psykologer udgøres også af psykologer med en eller to specialistgrader, hvilket er psykologer med mange års erfaring. De løser komplekse arbejdsopgaver, som de qua deres specialisering og erfaring har faglige forudsætninger for at udføre.

Derudover løfter de erfarne psykologer med specialistgrader en stor opgave med uddannelse af andre psykologer, herunder også I/H-psykologer samt andre faggrupper. Det er typisk i form af supervision og vejledning og kan også være i form af undervisning.

Opdateret