Månedens forskningsartikel februar 2021

Månedens forskningsartikel inviterer læseren med ind i en analyse af det intime terapirum og får demonstreret arbejdet med kliniske og etiske dilemmaer forbundet med behandlingsopgaven ved psykopatologi.

Denne måneds forskningsartikel er forankret i EPICLE, (The Ecology of Psychotherapy: Integrating Cognition, Language, and Emotion), som er finansieret af Velux fonden og udarbejdet i samarbejde med Syddansk Universitet. Forskningsprojektet har til formål at undersøge kommunikationen mellem patient og behandler for at bidrage med viden om, hvordan den gode samarbejdsrelation opbygges og vedligeholdes. Daten er indsamlet i Klinik Psykiatri Nord i Brønderslev, som også har medforfattere på artiklen.

Håndteringen af kliniske og etiske dilemmaer er en væsentlig del af behandlingen af psykopatologi i psykiatrien. Der er ikke tidligere foretaget systematiske studier af, hvordan dilemmaerne er håndteret i interaktioner, hvor psykopatologi manifesterer sig på måder, der komplicerer beslutningsprocessen signifikant.

I studiet blev 8 cases analyseret fra både et interaktionsanalytisk og et psykologisk perspektiv på baggrund af data indsamlet i Ambulatorium for Angst og Personlighedspsykiatri, Klinik Psykiatri Nord i perioden 2016-2020. Der er i artiklen analyseret videodata og narrative interviews.

Analysen demonstrerer, hvordan håndteringen af kliniske dilemmaer i psykoterapi ofte er etiske af natur, og vanskeliggøres af patientens psykopatologi. Etiske dilemmaer kan defineres som valget mellem to moralsk acceptable muligheder eller lige uacceptable handlingsmuligheder. Som eksempel bliver en terapeut i en af casene sat i et pres ved at love, at behandlingsforløbet ikke får betydning for en adoptionsproces. I et andet eksempel bliver en terapeut bedt om at love, at patienten ikke vil blive indlagt, som en forudsætning for at tale frit i terapirummet. I en tredje case analyseres dilemmaer omkring en terapeuts håndtering af en patients erotiserende overføring i terapirummet. Fælles for de 8 dilemmaer er, at terapeuterne oplever stærke modoverføringsfølelser og oplever at deres handlerum indskrænkes.

To overordnede interaktionsmønstre blev identificeret: 1) terapeuten lykkedes ikke med at håndtere den kliniske beslutningsproces i tråd med de terapeutiske mål, hvilket forstærker patientens psykopatologiske adfærd efterfølgende, 2) terapeuten formår at anvende situationen som et terapeutisk vindue for muligheden for at tilbyde patienten en korrektiv oplevelse.

Artiklen præsenterer en model for at integrere forståelsen af patientpatologi i kliniske og etiske beslutningsprocesser.

Opmærksomhed på kliniske dilemmaer i psykoterapi og eksplicitering af det pres behandleren kan befinde sig i potentielt kan øge sandsynligheden for højere grad af refleksion og derved forbedret håndtering af dilemmaet på en måde der understøtter behandlingsarbejdet og samarbejdsrelationen mellem behandler og patient. Derfor er resultaterne yderst relevante for behandlingsarbejde i Psykiatrien.

 

Månedens forskningsartikel

Læs månedens forskningsartikel:

Patient Psychopathology and the Management of Clinical Dilemmas in Psychotherapy: A Qualitative Analysis of Clinical Decision-Making, Sarah B. Trasmundi, Marie S. Bloch, Stine S. Høgenhaug, Vicki T. Jensen, Katharina K. Wrist, Thomas W. Jensen & Sune V. Steffensen