Månedens forskningsartikel december 2022

I månedens forskningsartikel fremlægges forskellige klinisk relevante perspektiver for tilstanden food addiction – på dansk ”madafhængighed”

Det er efterhånden velunderbygget, at fødevarer med et højt indhold af forarbejdet sukker, fedt og kunstige smagsgivere kan påvirke afhængighedsprocesser i hjernen og hos nogle medføre forandringer og adfærd, som ligner tilstande, man ser ved misbrug af konventionelle misbrugsstoffer [1, 2].

 

Månedens forskningspublikation Ultra-Processed Food Addiction: An Epidemic? - FullText - Psychotherapy and Psychosomatics 2022 2022, Vol. 91, No. 6 - Karger Publishers er skrevet af to førende amerikanske forskere indenfor feltet - der også samarbejder med den lokale forskningsgruppe Forskningsprogram - Madafhængighed, overvægt og psykisk sygdom (rn.dk).

 

Artiklen er en såkaldt editorial, hvor forfatterne gennemgår og diskuterer, hvordan den foreliggende viden om food addiction kan bidrage med perspektiver til forståelsen af svær overvægt og spiseforstyrrelser (særligt tvangsoverspisning). Helt specifikt gennemgår forfatterne:

 

1) Hvordan det skiftende fødevaremiljø med tiltagende forarbejdning og lettere tilgængelighed af maden ser ud til, at have bidraget til et tiltagende afvigende overspisningsmønster, som formentlig delvis kan tilskrives det afhængighedspotentiale disse højt forarbejdede fødevarer synes at have.

 

2) Hvordan food addiction er operationaliseret med Yale Food Addiction Scale 2.0 (YFAS 2.0) mhp. mere systematisk at kunne undersøge tilstanden, og at YFAS 2.0 er fundet at have gode psykometriske egenskaber.

 

3) Hvordan food addiction er stærkt associeret med svær overvægt, men at kun en andel med svær overvægt, opfylder kriterierne for food addiction (19–28%).  Ved tilstedeværelse af begge tilstande ses oftere komorbide tilstande, herunder både fysiske fx dysmetabolisme og psykiske fx depression, angst og lavere livskvalitet samt dårligere behandlingsrespons ved livsstilinterventioner.

 

4) Hvordan food addiction er associeret med kendte spiseforstyrrelser, herunder hvordan indtag af højt forarbejdede fødevarer kan forværre kompulsive spisemønstre ved kliniske spiseforstyrrelser. Food addiction komorbidt til en klinisk spiseforstyrrelse er fundet associeret med sværere generel psykopatologi, mere patologisk spisning og generelt dårligere behandlingsrespons.

 

Konklusivt angiver forfatterne, at der bør være øget opmærksomhed på det misbrugspotentiale højt forarbejdede fødevarer ser ud til at have. De angiver endvidere, at det er nødvendigt og vigtigt, at udvikle og evaluere evidens-baseret behandling og forebyggelse til food addiction.

 

LaFata E, M, Gearhardt A, N: Ultra-Processed Food Addiction: An Epidemic? Psychother Psychosom 2022;91:363-372. doi: 10.1159/000527322

 

Ultra-Processed Food Addiction: An Epidemic? - FullText - Psychotherapy and Psychosomatics 2022 2022, Vol. 91, No. 6 - Karger Publishers

 

[1]           Gearhardt AN, Schulte EM. Is Food Addictive? A Review of the Science. Annu Rev Nutr. Epub ahead of print June 21, 2021. DOI: 10.1146/annurev-nutr-110420-111710.

[2]           Volkow ND, Wise RA, Baler R. The dopamine motive system: implications for drug and food addiction. Nat Rev 2017; 18: 741–752.