Behandling hos Ambulatorium for Spiseforstyrrelser
Denne pjece er til dig, der skal have et forløb hos os i Ambulatorium for Spiseforstyrrelser, samt til dine forældre, hvis du er barn eller ung. Her kan du læse om forløbet i store træk og få nogle praktiske oplysninger om, hvad der skal ske.
-
Denne pjece er til dig, der skal have et forløb hos os i Ambulatorium for Spiseforstyrrelser, samt til dine forældre, hvis du er barn eller ung. Her kan du læse om forløbet i store træk og få nogle praktiske oplysninger om, hvad der skal ske.
-
Du er blevet henvist til os, for at vi kan foretage en grundig undersøgelse (udredning) af de problemstillinger, du har. Ud fra det tager vi stilling til, hvilken støtte og behandling du har brug for.
Informeret samtykke
Inden vi går i gang med udredningen, skal der gives informeret samtykke til udredningsforløbet.
- Under 15 år: Alle voksne, der har forældremyndigheden, skal skrive under på informeret samtykke, for at en undersøgelse eller behandling kan sættes i gang eller fortsætte. Du skal også have information og inddrages i beslutningen.
- 15-18 år: Både du og dine forældre skal godkende og give samtykke til, at en undersøgelse eller behandling skal sættes i gang eller fortsætte.
- Over 18 år: Du skal selv give informeret samtykke.
Om Ambulatorium for Spiseforstyrrelser
Ambulatorium for Spiseforstyrrelser er en del af Almenpsykiatrisk Afdeling, Syd. Patienterne hos os er både børn, unge og voksne, der i en periode har behov for at være tilknyttet Ambulatorium
Almenpsykiatrisk Afdeling er en del af Psykiatrien i Region Nordjylland, og børn og unge fra hele regionen kan blive henvist hertil. Også voksne med en spiseforstyrrelse kan blive henvist til Ambulatorium for Spiseforstyrrelser.
Patienter kan blive henvist fra deres egen læge, eller de kan blive overflyttet til os fra andre afdelinger på hospitalet.
Personalet i Ambulatorium for Spiseforstyrrelser er læger, psykologer, sygeplejersker, socialrådgiver, diætist og sekretærer. Du vil også kunne møde studerende, der er her som et led i deres uddannelse.
Du får en kontaktperson
Du får tildelt en kontaktperson, der har ansvar for at koordinere dit forløb, så det bliver sammenhængende. Det er din kontaktperson, du kan ringe til, hvis du har spørgsmål. Kontaktpersonen er også den, der fx kontakter andre afdelinger og fagpersoner, hvis der er behov for det. Under behandlingsforløbet vil du løbende have kontakt med din kontaktperson.
Første undersøgelse
Vi starter forløbet med en undersøgelse. Undersøgelsen består af:
- en samtale med gennemgang af din sygehistorie
- et eller flere interviews med henblik på at stille en diagnose
- en undersøgelse af kroppen.
Ud fra dette skal vi vurdere, om vi kan tilbyde dig et behandlingsforløb. Kan vi det, lægger vi en behandlingsplan. Behandlingsplanen beskriver, hvordan forløbet i Ambulatorium for Spiseforstyrrelser skal foregå. Senere i forløbet kan det naturligvis blive relevant at tilpasse behandlingsplanen.
Planlægning af behandling
Hvis vi planlægger et videre behandlingsforløb, vil det oftest omfatte:
- Regelmæssige samtaler. Disse kan foregå sammen med din familie, individuelt eller i gruppe alt efter alder og behov.
- Undervisning om spiseforstyrrelse, kost og motion for dig og eventuelt dine pårørende.
- Helbredsvurdering og vejledning efter behov, eventuelt med flere undersøgelser ved mistanke om fysiske komplikationer eller anden sygdom. (Anden sygdom kan ligge til grund for eller på anden vis influere på spiseforstyrrelsen).
-
Vi tilstræber at have et højt informationsniveau og etablere et godt samarbejde med dig og din familie:
- Børn og unge: Hvis du er barn eller ung vil dine forældre altid være en stor del af behandlingen. Den første del af samtalebehandlingen vil primært være familiesamtaler, hvor også eventuelle søskende kan deltage i større eller mindre omfang. Der er blevet indført behandlingspakker i børne- og ungdomspsykiatrien, hvilket betyder, at behandlingen skal foregå inden for en afgrænset periode. Det er derfor meget vigtigt, at dine forældre prioriterer at deltage i besøgene i Ambulatorium for Spiseforstyrrelser.
- Voksne: Er du voksen, vil behandlingen primært bestå af individuelle samtaler, men der er også mulighed for gruppebehandling afhængigt af problemstillingen. Vi anbefaler, at du efter behov inddrager dine nærmeste pårørende. Også for de voksne er der indført behandlingspakker og behandlingen skal foregå inden for en afgrænset periode.
-
Diætist
Hvis vi skønner, at det er relevant for din behandling, kan vi henvise dig til kostvejledning hos en diætist, der også kan hjælpe med at udarbejde en kostplan, der er tilpasset dig.
Socialrådgiver
Hvis du har brug for støtte og rådgivning i forhold til fx uddannelse, sociale forhold, tandlægebehandling og lignende, kan vores socialrådgiver hjælpe dig med at kontakte relevante samarbejdspartnere. På den måde kan vi inddrage dit netværk - og eventuelt hjælpe med at holde møder med dit netværk - for at understøtte din behandling og sikre, at der er sammenhæng i indsatsen i forhold til dig.
Fysioterapeut
Hvis vi skønner, at det er relevant for din behandling, kan vores fysioterapeut undersøge dig for at afklare dine kropslige ressourcer og eventuelt foreslå behandling.
-
Behandlingstilbuddet vil blive tilrettelagt forskelligt afhængigt af din alder, hvilken form for spiseforstyrrelse det drejer sig om, og hvor megen hjælp du har brug for.
Der findes derfor ikke et ”typisk forløb”, men mere en sammensætning af aktiviteter. Vi kan beskrive den med de 3 punkter nedenfor:
Behandlingen er fokuseret
Behandlingen fokuserer på de specifikke symptomer, som spiseforstyrrelsen medfører for dig. Jo hurtigere behandlingen tager fat på at mindske symptomerne, så du genvinder kontrollen fra spiseforstyrrelsen, jo mere tid er der til at arbejde med de generelle udfordringer og problemer, som personer med spiseforstyrrelser ofte kan have. Den fokuserede behandling indebærer, at du – sammen med dine behandlere – udarbejder behandlingsmål for vægt, spisemønster, vægtregulerende adfærd og andre problemer, du måtte have. Vi evaluerer målene undervejs og til slut i forløbet.
Behandlingen er flersporet
Behandlingen fokuserer både på de psykologiske og de sociale vanskeligheder, der ledsager en spiseforstyrrelse, udover at fokusere på spisemønster, vægt og fysiske konsekvenser af spiseforstyrrelsen.
Behandlingen er faseopdelt
Behandlingen er opdelt i faser, som vi veksler mellem i overensstemmelse med din tilstand og dine aktuelle behov. Se eventuelt tilbuddene på vores hjemmeside.
Desuden tilbyder vi et undervisningsforløb (psykoedukation) til dine forældre, hvis du bor hjemme, og til dine pårørende, hvis du er voksen.
-
Har du spørgsmål, er du velkommen til at kontakte os.
Børne- og Ungdomspsykiatrisk Afdeling
Ambulatorium for Spiseforstyrrelser
Tlf. 97 64 33 87
Vi træffes: Mandag – torsdag 8.00 – 10.00 og 12.30 – 15.00
Fredag 8.00 – 10.00 og 12.30 – 14.00