"Jeg føler mig set for første gang"

Der er efterhånden ingen tvivl om, at peermedarbejdere med deres levede erfaringer og tilgang kan noget ganske særligt. Vi hører det fra lederne og kollegerne, men den vigtigste stemme er patienternes – og den er ikke til at tage fejl af. Læs her, hvad patienterne siger om peermedarbejdere som facilitatorer af grupper.

Jeg føler mig set for første gang

Peermedarbejdere, ja tak

Ansættelse af peermedarbejdere er efterhånden meget brugt i Psykiatrierne i Danmark, og der opnormeres i de øvrige regioner i Danmark, fordi man har set, at peermedarbejderne er en uundværlig brik i behandlingspsykiatrien. I Region Nordjylland er vi da heldigvis også kommet med ved ansættelse af de første 10 peermedarbejdere – 8 i F-ACT/psykoseambulatorier (F-ACT står for Flexibel Assertive Community Treatment), 1 i sengeafsnit og 1 i Center for Pårørende. Og vi hører samstemmende fra lederne derude, at de ikke kan forestille sig at undvære peermedarbejderne, fordi de bidrager med perspektiver, som har manglet indtil nu. Peermedarbejdernes kolleger fortæller også, at peermedarbejderne gør en forskel.

 

Patienternes stemme

Men den allervigtigste stemme er naturligvis patienternes. Og her er vi så heldige at have fået nogle udtalelser fra nogle af de patienter, som har gruppeforløb hos peermedarbejdere.

 

Patienterne fortæller:

”Mødet med peermedarbejdere i gruppen har på et lille års tid gjort mere end et 3-årigt psykologforløb, da de virkelig har set mig og forstået mig”

 

I en peer møder jeg en, der selv har haft sygdom, og jeg føler peers ser anderledes på mig end andet personale i ambulatoriet. Det er som om de ser den ”rigtige” mig”

 

”Peers ved, hvad de skal spørge om, på en anden måde, da de oftest ved hvor ”skoen” i virkeligheden trykker, da de har egne erfaringer med sig. De spørger om helt andre ting end andre behandlere”

 

”Jeg føler mig set for første gang”

 

”At peers er meget åbne og erfaringsdeler giver tryghed og føler sig forstået og set.”

 

Åbner for andre fortællinger

Udsagnene viser med alt tydelighed, at peermedarbejdere hører til i Psykiatrien, da de bidrager med perspektiver, som ikke er en del af den traditionelle, kliniske tilgang. Peermedarbejderne kan med deres levede erfaringer være dåseåbnere for de fortællinger, som de sundhedsuddannede ikke altid får, fordi den fælles forståelse ikke nødvendigvis er tilstede. Med fokus på den personlige recovery sætter peermedarbejdere spotlys på, hvad der giver håb, og hvad der er meningsfuldt for den enkelte, hvilket igen kan bane vejen for at arbejde på mål, som ligger indenfor de sundhedsuddannedes område. Peermedarbejdere er derfor ikke en erstatning for det allerede eksisterende personale, men det er en faggruppe, der bidrager på lige fod med de andre i at hjælpe patienterne til empowerment, håb og det meningsfulde liv.

 

Flere peermedarbejdere

Ansættelsen af peermedarbejdere blev da også sat på dagsordenen af netop patienterne, da Psykiatriens Peerboard pegede på, at det største ønske, de havde, var ansættelse af medarbejdere med brugererfaringer. Og det blev så endelig en realitet i 2020. Ligeledes de unge i Psykiatriens Unge Peerboard peger på, at de drømmer om peermedarbejdere, der kan hjælpe med at få sprog for det, der er svært, når man er ung og syg. Det har man allerede gode erfaringer med i nogle af landets andre regioner, og ønsket er sendt videre til Børne- og Ungdomspsykiatrien Region Nordjylland. Derudover er der fra ledernes side et stort ønske om, at peermedarbejderne ligeledes ansættes i øvrige afsnit og ambulatorier.

 

Forskningsprogram

I tilknytning med ansættelsen af de første peermedarbejdere har man i Psykiatrien Region Nordjylland igangsat forskningsprogrammet ”Peerstøtte og Recovery”, som har til formål at undersøge påvirkning og forståelse af peerstøtte for den personlige recovery fra peermedarbejdere, patienter og ikke-peers perspektiver. Forskningssamarbejdet er etableret af Forskningsenheden, seniorforsker Rikke Jørgensen og forskningsassistent Alice Kathrine Burholt og Enhed for Samskabelse, specialkonsulent og ph.d Malene Terp, konsulent Line Myrup Gregersen og konsulent Camilla Krogh. Igennem forskningsprogrammet vil blive generet yderligere viden om peerstøttens indvirkning på patientforløb og recoverykulturen i Psykiatrien. Mere information vil løbende blive delt her på hjemmesiden.

Opdateret