'Det er, som om de er fra et andet land'

Tre måneder er gået, siden de første 8 peermedarbejdere blev ansat i 4 F-ACT Ambulatorier i Psykiatrien i Region Nordjylland. I den forbindelse var ambulatorielederne i går sat stævne og blev inviteret til at reflektere over, hvad det bedste ved at have fået peermedarbejdere ansat er. Og her var det, at en leder svarede ”Det er, som om de er fra et andet land, end vi er….”

F-ACT

Peermedarbejdere
Den 1. september startede Psykiatrien Region Nordjyllands første 8 peermedarbejdere. En peermedarbejder kender til livet med psykisk sårbarhed og er et levende bevis på, at man selv med en psykisk sygdom i bagagen kan finde en vej i livet. Peermedarbejdernes omdrejningspunkt er den personlige recovery, der tager udgangspunkt i den enkeltes oplevelse og fokuserer på håb, mening og selvbestemmelse med henblik på at få et meningsfuldt liv - selv med de begrænsninger, der følger med psykisk sygdom. På den måde er peermedarbejderen en vigtig samarbejdspartner i behandlingen til at opretholde håbet, selv når det ser allermørkest ud.

Erfaringsopsamling
Med ca. 3 måneders erfaring med at have peermedarbejdere ansat var det interessant at se nærmere på, om der allerede på nuværende tidspunkt kan ses en effekt af de nye medarbejderes indtræden i organisationen. Den 16. december holdt Enhed for Samskabelse derfor opsamlingsmøde med ambulatorielederne, som har peermedarbejdere ansat i deres teams.
Og svaret til det spørgsmål var helt tydeligvis JA! Det er bestemt ikke småting, de 8 peermedarbejdere allerede har flyttet i deres arbejde. De 4 ambulatorieledere havde alle fantastiske erfaringer. En beskrev peermedarbejdernes værdi ved at sige: ”Det er, som om de kommer fra et andet land, end vi gør, og de kan skabe en forbindelse til patienterne på 10 sekunder, hvor vi kan bruge 6-8 samtaler for at opnå en lignende forbindelse”. En anden sagde: ”At have peermedarbejderen med til en samtale har gjort tingene lettere. De fjerner det filter af mistillid, som patienterne kan have til os. De synliggør, at Psykiatrien faktisk er et velment tilbud om at hjælpe.” 

Peermedarbejderen fungerer som samtalepartnere, og deres vigtigste opgave er at støtte patienterne til at komme sig og til at skabe sammenhæng, mening og håb midt i det, der er svært. Samtalerne kan både være individuelle og i gruppe med andre. Og selvom de ikke har været ansat i så lang tid endnu, er nogle af peermedarbejderne allerede en fast og meget værdifuld del af gruppeforløbene i ambulatoriet. Dette udtrykte en af lederne ved at sige: ”I gruppeforløb var der en øjeblikkelig forandring til den absolut gode side, da peermedarbejderne kom med. Patienterne lytter på en helt anden måde på peermedarbejderens refleksioner”.

At peermedarbejderne indgår, som en del af behandlingen på lige fod med det sundhedsfaglige, har altså store gevinster. Erfaringerne fra andre steder i landet, hvor man har peermedarbejdere ansat, viser samme billede, men at vi allerede efter 3 måneder kan se den store forskel, havde vi ikke turdet forestille os.  Det giver blod på tanden og gør ønskesedlen for 2021 helt klar: nemlig at kunne ansætte endnu flere peermedarbejdere ligesom vores gode kolleger i Region Hovedstadens Psykiatri.

Fra den 1. januar 2021 starter den 9. peermedarbejder. Hun starter som den første i et sengeafsnit, nærmere bestemt N7 i Frederikshavn. Her vil der blive samlet erfaringer med effekten af at have peermedarbejder i sengeafsnit, og at dømme efter de andre regioner vil det også være af stor betydning for indlagte patienter.

 

Opdateret