"Jeg går all in på D"

Sådan sagde en af peermedarbejderne, da vi den 10. november var samlet for at tale om, hvordan CHIME kan bruges som begrebsramme for at skrive peernotater med fokus på personlig recovery i patientens journal.


CHIME D
CHIME - illustration Camilla Krogh, Enhed for Samskabelse

Peernotater – do eller don't?

Skal man skrive notater i journalen, når man er peermedarbejder? Spørgsmålet er et af dem, der fylder meget i peerkredse rundt omkring i Danmark og giver anledning til stor uenighed. I Region Nordjylland har vi valgt at sige ja! Det har vi for at give sprog og legitimitet til peerfagligheden i organisationen, men også fordi vi er overbeviste om, at peermedarbejderne kan styrke kvaliteten i patientforløbene. Det tror vi, de gør, når de sammen med patienterne undersøger og beskriver i journalen, hvordan den unikke og personlige proces, hvor patienten udvikler ny mening og formål med livet på trods af de begrænsninger, sygdommen kan forårsage, understøttes.

 

Det gode peernotat

Med beslutningen om peernotater opstår spørgsmålet – hvordan? Det prøver vi lige nu at finde ud af sammen med vores peermedarbejdere og deres mentorer. I den anledning var vi den 10. november samlet for at afprøve en skabelon, som vi har udviklet sammen med seniorforsker Rikke Jørgensen fra Enheden for Psykiatrisk Forskning, Aalborg Universitetshospital, Psykiatrien. Skabelonen er bygget op omkring begrebsrammen CHIME, der anser personlig recovery som en aktiv, individuel og ikke-lineær proces. CHIME er bygget op omkring fem faktorer, der hver især eller i kombination fremmer personlig recovery hos mennesker med psykiske vanskeligheder.

Connectedness

Hope and optimism about the future

Identity

Meaning in life

Empowerment

 

De fem faktorer giver akronymet CHIME. Nedenfor ses CHIME oversat til dansk.

 

CHIME som begrebsramme

Begrebsrammen CHIME er udarbejdet i 2011 af Mary Leamy et al. på baggrund af en systematisk gennemgang af et bredt udsnit af den tilgængelige litteratur om, hvad der fremmer personlig recovery. I 2019 udkom endnu et litteratur review. Overordnet viser dette, at CHIME fortsat understøttes af forskningslitteraturen, dog at rammen måske mangler noget – nemlig et D.

 

"Jeg går all in på D"

D står for difficulties, der dækker over forhindringer som ambivalens, dis-empowerment, traumer, negative livsændringer, konflikter, accept af sin situation og ønske om normalitet, der også har betydning for recovery processen. Peermedarbejderens pointe med at gå all in var, at D’et er centralt i mødet med patienterne, fordi der er masser af besværligheder, der fylder i ens recovery, og som er vigtige at legalisere og skabe plads til for, at man ikke føle sig forkert, når man oplever, at man er faldet i et hul i sin recovery proces. Men hvordan skaber vi pladsen til det vigtige D…. Det er vist et emne for næste erfa-gruppemøde.

 

Til dig, der vil vide mere:

Du kan læse mere om tilblivelsen af CHIME og de fem faktorer her.

Vil du vide mere om CHIME i praksis, kan du trykke her.

 


Opdateret