Mentaliseringsgruppe for patienter med personlighedsforstyrrelse
-
Du har fået tilbud om at deltage i en mentaliseringsgruppe for patienter med personlighedsforstyrrelse og/eller mentaliseringsrelaterede vanskeligheder. Her kan du læse nærmere om, hvad en mentaliseringsgruppe er, hvad den kræver af dig, og hvordan den kan hjælpe dig.
Mentalisering er den evne, du bruger, når du tolker andre menneskers adfærd. Den er udviklet i de relationer, du har haft til andre i din barndom og ungdom, og de oplevelser og følelser du har fået i dine relationer. Derudfra har du dannet
- et billede af dig selv (selvfølelse)
- et billede af, hvordan andre mennesker er
- et billede af, hvordan samvær med andre kan opleves.
Oplevelsen af dig selv og andre er blevet til reaktionsmønstre og til en naturlig bestanddel af dig, som du bruger i dine forhold til andre.
Af og til er disse mønstre dog ikke hensigtsmæssige, og det kan give dig nogle vanskeligheder, fx i relationer til familie, venner og kolleger.
Gruppen giver dig mulighed for at spejle dine reaktioner i andre i et trygt forum. Derved kan du blive bevidst om dine egne mønstre. Når du er bevidst om dine mønstre, har du også mulighed for at ændre dem til en mere hensigtsmæssig adfærd i de hverdagssituationer, der udfordrer dig.
Målet med mentaliseringsgruppen er:
- at du lærer dine egne følelser bedre at kende
- at du bliver bedre til at forstå dig selv og andre i en relation
- at du får mulighed for at opdage, at andre har lignende erfaringer, og at I ved at dele udfordringer og mønstre kan blive støttet i en forandringsproces
- at du bliver nysgerrig på livet ud fra et forandringsperspektiv
- at du får bedre mulighed for at regulere dine følelser gennem tænkning, samtale og samvær med andre.
Der er 2 tovholdere tilknyttet gruppen. Tovholdernes opgave er at støtte gruppen i mentaliseringsteknik og sikre, at gruppen forbliver i mentaliseringstankegangen gennem hele sessionen.
Hver gruppesessionstarter med en 5-minutters runde, hvor hver deltager sætter ord på udfordringer, der er opstået siden sidst. Herefter kan der enten være et fastlagt tema, som tales ud fra, eller også vælger gruppen et tema at arbejde med ud fra beretningerne.
Arbejdet foregår ved at udspille situationen og sætte ord på, hvordan I oplever hinandens responser og udtryk. Du vil derfor opleve at blive spejlet i andres oplevelse af dig. Du skal også selv spejle andre ved – på en respektfuld måde – at lade dem vide, hvad det, de siger, betyder for dig, og hvordan det påvirker dig.
Dette stykke arbejde vil være udfordrende, men det er samtidig her, der er et potentiale for udvikling.
Virker gruppeterapi?
Gruppeterapi kan bruges enkeltstående eller i kombination med individuel terapi og andre behandlingsformer. Videnskabelige studier har vist, at gruppeterapi har god effekt, og at den virker lige så godt som individuel terapi.
Engagér dig
Jo mere du engagerer dig i gruppesessionerne, jo mere får du ud af det. Som gruppemedlem er du med til at gøre terapien til en betydningsfuld erfaring for gruppens deltagere.
Vær åben
Det er vigtigt, at du har lyst til at være aktiv og åben over for det, der bliver sagt i gruppen. Det er også vigtigt, at du er åben for at bruge emner og redskaber fra gruppeterapien i dit øvrige liv.
Forbered dig
Hvis der er hjemmeopgaver til sessionerne, så forsøg at lave dem, så vidt du kan. Opgaverne kan være forskellige, men de har til formål at styrke dine nye handleveje og danne grundlag for det videre arbejde i gruppen.
Opsøg ikke kontakt med de andre deltagere
Gruppen er sammensat af personer, der ikke kender hinanden i forvejen, og dette er en forudsætning for udbyttet af sessionerne. Det er vigtigt at undgå, at private relationsdannelser kommer til at stå i vejen for, at du kan deltage frit, åbent og engageret.
Det er derfor ikke tilladt at mødes privat med de andre deltagere uden for gruppesessionerne. Vent eventuelt med dette, indtil forløbet bliver afsluttet.
Tid og sted
Gruppen mødes hver torsdag kl. 13.00-14.30 på Psykiatrisk Sengeafsnit N7, Rebslagerstien 2, 9900 Frederikshavn.
Tovholdere
Gruppen ledes af 2 tovholdere: 2 fagpersoner, som har et tilhørsforhold til sengeafsnittet og/eller ambulatoriet. Der vil ofte være minimum 1 tovholder til stede ved hver gruppesession.
Fremmøde og afbud
Du vil selv erfare, at gruppen fungerer bedst, når alle er der og møder præcist. Er du forhindret, så meld afbud i god tid. Du melder afbud ved at ringe til Sengeafsnit N7 eller Psykiatrisk Ambulatorium, Frederikshavn. Se telefonnumre nedenfor. Udebliver du uden afbud 3 gange i træk, afslutter vi dit forløb i gruppen.
Tavshedspligt
Det er vigtigt, at det, der bliver talt om i gruppen, ikke bliver fortalt uden for gruppen. Hvis du har behov for at nævne oplevelser fra gruppen for personer, der står dig nær, skal det ske i anonymiseret form. Nævn ingen navne og giv ingen information, der kan identificere andre personer i gruppen.
Kriseplan
Oplever du forværring i din tilstand, så fortæl det til personalet før eller efter gruppesessionen, så personalet kan hjælpe dig videre med den rette støtte og plan.
Har du spørgsmål, er du velkommen til at kontakte os.