12 mio. kr. skal sikre hurtigere udredning og behandling i børne- og ungdomspsykiatrien
Mere personale og hurtigt møde med specialist
Psykiatri- og Socialudvalget har godkendt, hvordan Psykiatrien vil anvende de 11,75 mio. kr., som Regionsrådet i budgettet for 2025 har afsat til styrke udredning og behandling af børn og unge.
- Vores fokus har været, at de nye initiativer hurtigst muligt skal have en effekt i vores bestræbelser på at sikre en hurtigere udredning og behandling. Jeg har en forventning om, at det vil kunne ses på ventelisterne, at vi tilfører flere personaleressourcer, og at børn og unge hurtigere i forløbet møder en specialist, siger Vibeke Gamst (K), formand for Psykiatri- og Socialudvalget.
Derudover er der også prioriteret midler til at effektivisere patientens vej igennem systemet, så de bliver tilbudt den rette indsats, bliver hurtigere diagnosticeret og behandlet og får afsluttet deres forløb i den specialiserede hospitalspsykiatri på det rette tidspunkt. Samtidig er der sat penge af til at kickstarte et nyt samarbejde med kommunerne, hvor Psykiatrien bl.a. skal uddanne, supervisere og rådgive ansatte i kommunerne.
- Ved at give kommunens medarbejdere en psykiatrifaglig specialviden, forventer vi, at de i højere grad kan sætte ind med den nødvendige tidlige hjælp, inden problemerne vokser sig så store, at en henvisning til Psykiatrien er nødvendig, forklarer Vibeke Gamst.
Støtte til familier i ventetiden
Derudover bliver der i løbet af 2025 sat nye initiativer i søen for at støtte familierne, mens de venter på udredning. Center for Pårørende forventer, at ca. 200 familier vil kunne tilbydes op til tre samtaler, mens de står på venteliste til udredning. Tilbuddet vil vejledende bestå af en forsamtale og en til to familiesamtaler.
- Ventetiden til udredning kan være meget udfordrende i de enkelte familier. Det nye familiestøttende tilbud skal give redskaber til at forbedre trivslen for hele familien såvel som det enkelte barn. Derudover skal det gerne forebygge forværring i ventetiden, fortæller Vibeke Gamst.
Der er også sat midler af til patientuddannelse inden for autismeområdet til aldersgruppen 8-13 år. Patientuddannelsen skal fremme forståelsen for sygdommen, så man kan forebygge forværring eller udvikling af en anden psykisk lidelse.
Yderligere informationer
De 5 prioriterede tiltag
- Ca. 6,5 mio. kr. til at opbygge kapacitet med flere personaleressourcer, samt etablering af ”Specialisten i front”, hvor patienten allerede ved den afklarende samtale møder en specialist med henblik på hurtigere diagnosticering og behandling.
- Ca. 1,7 mio. kr. til at effektivisere arbejdsgange og skabe bedre flow i patientforløb.
- Ca. 1,85 mio. kr. til opstart af samarbejde med kommunerne om implementering af to af fem spor i samarbejdsformen STIME, der står for ”Styrket tværsektoriel indsats for børn og unges mentale sundhed”. Psykiatrien bidrager med uddannelse, supervision og rådgivning. Målet er at sikre effektiv hjælp baseret på psykiatrifaglig specialviden i nærmiljøet, inden problemerne vokser sig store.
- Ca. 1,2 mio. kr. til etablering af familiestøttende tilbud i Center for Pårørende, mens barnet står på venteliste til udredning.
- Ca. 0,5 mio. kr. til patientuddannelse indenfor autismeområdet.
Kontaktpersoner
Vibeke Gamst (K)
Formand for Psykiatri- og Socialudvalget, Region Nordjylland
Mobil: 25 55 93 35 | vig@rn.dk