Vores målgruppe
Vores målgruppe er selvmordstruede patienter, som ikke har:
- andet relevant behandlingstilbud, fx forløb hos psykolog, psykiater eller ambulant i Psykiatrien
- alvorlig psykisk sygdom som generaliseret angst, personlighedsforstyrrelse, bipolar lidelse eller psykotisk lidelse
- behandlingskrævende misbrug, afhængighed og abstinenser.
Voksne over 18 år kan kontakte os direkte for behandling. Unge mellem 15 og 18 år skal henvises fra egen læge eller Psykiatrisk Skadestue.
Vi laver ikke psykiatrisk udredning.
Kort om din første aftale
Formålet med den første samtale er, at behandleren lærer dig at kende. Vi taler om dine nuværende livsforhold og spørger blandt andet også ind til, hvilke symptomer og udfordringer du oplever, herunder dine selvmordstanker, og hvordan du kan håndtere dem. Vi spørger også til, om du har fysiske symptomer og sygdomme, som kan have betydning for dine psykiske udfordringer og den behandling, du skal i gang med. Vi vil også bede om dit samtykke til ved relevans at inddrage dine pårørende, din egen læge og ressourcepersoner i kommunen i behandlingen.
Den første samtale varer 1½ time. De eventuelt efterfølgende varer 45 minutter.
Du får en tid til opfølgende samtale ugen efter, hvor du får svar på, om vi har et relevant behandlingsforløb til dig.
Det vil en behandling bestå af
Behandlingen består af kortvarig individuel psykoterapi. Samtalerne har fokus på, hvorfor du er selvmordstruet, om du har psykiske, relationelle eller mere overordnede sociale udfordringer, og hvordan du håndterer det, du synes, er udfordrende. Målet er at styrke dine ressourcer til at skabe/genoptage en tilfredsstillende hverdag.
Behandlingen i enheden kan typisk bestå af et eller flere af følgende elementer:
- Individuelle psykologsamtaler.
- Udarbejdelse af en personlig kriseplan/sikkerhedsplan, som konkret beskriver, hvad du kan gøre, hvis du igen oplever selvmordstanker.
- Psykoedukation i gruppe for patienter over 18 år, 4x2 timer på en fast ugedag.
- Eventuel medicinsk behandling i tæt samarbejde med din egen læge, som vil være ansvarlig for den medicinske behandling.
Undervej i forløbet vil vi ind i mellem anbefale etablering af kommunal psykosocial støtte. Ofte anbefaler vi ligeledes henvisning til anden instans med henblik på opfølgende indsats i forlængelse af afslutning i enheden. Dette kan eksempelvis være hos privatpraktiserende psykolog med henvisning fra egen læge.
Særlige funktioner
Satellitfunktioner på øvrige hospitaler
Første samtale foregår altid på hospitalet i Aalborg. Efterfølgende kan samtalerne eventuelt foregå i en af vores satellitfunktioner på hospitalerne Thisted, Frederikshavn eller Hobro, hvilket beror på en individuel vurdering.
Kompetenceudvikling af sundhedsfagligt personale
Vi underviser sundhedspersonale på både de somatiske og de psykiatriske hospitaler i vurdering af selvmordsrisiko og formidler om selvmordsforebyggelse på temadage.
Samarbejde og netværk
Vi samarbejder med alle afsnit i Psykiatrien Klinik Nord og Klinik Syd, men særligt med Psykiatrisk Skadestue og Modtageafsnit S4.