Cafe Grøn - en peerdreven cafe

Peermedarbejderne Christian og Niels i de to F-ACT teams i Psykiatrisk Ambulatorium Midtvendsyssel har for nyligt startet et nyt initiativ - den peerdrevne Cafe Grøn. I cafeen er der fokus på det meningsfulde, det uformelle samt på at skabe og vedligeholde relationer. 

Cafe Grøn

Café Grøn – en peerdreven cafe i Psykiatrien

I det sene efterår i 2021 foreslog Karin Bergh-Hanssen, F-ACT ambulatorieleder Klinik Psykiatri Nord, ambulatoriets to peermedarbejdere at lave en peer-café. De to peermedarbejdere havde hørt om ’konceptet’ før i forbindelse med dialog med regionens øvrige peermedarbejdere, så de greb hurtigt idéen – og kolleger og klinikledelse var helt med på ideen. Dernæst var der ikke langt fra tanke til handling.

 

Støtte fra Håb i Psykiatrien

Det første cafémøde blev afholdt den 3. marts 2022 efter en målrettet indsats med at gøre klar gennem midler fra ”Håb i Psykiatrien”. Organisationen donerede et beløb til brætspil, kreative ting samt ting, der gjorde stedet lidt hyggeligt, såsom stearinlys og flot service. ”Håb i Psykiatrien” var meget begejstret for projektet og opfordrede ligefrem til at søge igen på et senere tidspunkt.

 

At være i nuet

Det er peermedarbejderne Niels og Christian, der sammen med en kollega, står for cafemøderne. De fortæller, at de med caféen lægger vægt på at skabe et uformelt rum, hvor der kan skabes nye relationer, og hvor allerede eksisterende relationer kan plejes. Der fokuseres på at opleve nuet, at skabe et åndehul, hvor det ikke er sygdom, der er i fokus samt at sætte fokus på mening, håb og empowerment.

 

Hvad laver I i cafeen?

I den første del af cafeens åbningstid går vi ture. Ved første mødegang gik vi således en lang tur, hvor vi samlede sten, som vi efterfølgende gik hjem og malede på. Der var dyb koncentration, men også masser af rum til hygge, fis og ballade” fortæller peermedarbejder Niels. Og Christian supplerer: ”Derudover bliver der brugt masser af tid med brætspil, både i små og større grupper. Der er blevet spillet Yatzy mange gange, Trivial og en enkelt gang Klodsmajor, som vi var 7-8 personer om at afslutte den givne dags cafémøde med”.

 

Tid og sted

Caféen finder sted hver torsdag kl. 13.00-15.00 i Brønderslev (Hermesvej, indgang 10, 9700 Brønderslev). Det foregår uden tilmelding, og deltagerne møder ind, som de har lyst til. Christian fortæller desuden: ”Flere af ambulatoriets ansatte kigger også ind til en kop kaffe en gang imellem, og det understreger vores ønske om det uformelle”. Målgruppen for caféen er patienter fra de to F-ACT teams i Psykiatrisk Ambulatorium Midtvendsyssel.

 

Niels slutter af: ”De første par måneder har budt på hyggelige, stemningsfyldte, uformelle, men dog meget meningsfyldte stunder, hvor det er vores indtryk, at både patienter men også caféens personale får meget ud af møderne”.

 

Opdateret