Webinar om brugerroller

Under den lidt skæve overskrift "Brugerroller i forskning og evaluering – radikal forandring eller sølvbryllupsfest?" var Enhed for Samskabelse onsdag d. 21. april 2021 medarrangører af webinar for mere end 120 interesserede. Webinaret blev afholdt sammen med Peer-Partnerskabet og Forskningsenheden Psykiatrisk Center København.


Webinar grafisk referat

At danse i rette tid

I sin bog "Brugerinvolvering i evaluering og forskning" giver Hanne Kathrine Krogstrup, Aalborg Universitet, et billede på brugerinvolvering som sølvbryllupsfest eller spontan bytur. Billedet skal illustrere, at et sølvbryllup kan planlægges og tilrettelægges, men med brugerinvolvering ved man aldrig helt, hvad der sker undervejs, og det er derfor vigtigt at gøre sig overvejelser og være klar over faldgruber og styrker ved den brugerinvolverende proces. Hanne Kathrine Krogstrups tese er, at forskere kan have tendens til at udpege medforskere, som passer til sølvbrylluppet, hvormed nuancer mistes, og medforskerne bliver institutionaliseret så meget, at det ikke er så interessant. Hun mener derfor, at man skal indstille sig på fleksibilitet og "tage dansen før forretten". Og med webinaret den 21. april havde arrangørerne fokus nogle af de opmærksomhedspunkter, der skal være i forbindelse samproducerede forskningsprojekter, så man får danset på det rigtige tidspunkt.

 

Den samskabende forskningsproces

Webinarets formål var at fremme et fælles sprog for brugerinvolvering i forskning og evaluering, at tydeliggøre hvilken betydning brugerinvolvering kan have i forskningsprocessen samt at skabe indblik i og drøfte de spørgsmål, der rejser sig i den brugerinvolverende proces. Til at give et blik ind i dette havde man inviteret Hanne Kathrine Krogstrup til at holde oplæg om medforskerroller og den brugerinvolverende forskningsproces samt tilrettelæggelse af den samskabende forskningsproces – faldgruber og styrker.

Dertil blev der sat praksiserfaringer på fra Chalotte Heinsvig Poulsen, Forskningsenheden Psykiatrisk Center København, som berettede om den samskabende forskningsproces - fra intention til praksis samt fra Malene Terp, Enheden for Samskabelse ved Psykiatrien i Region Nordjylland, der gav et indblik i de erfaringer Enheden har med at have brugere med i samskabelsen af fremtidens sundhedsvæsen. For mere information kan Enhedens guide: "Samskabelse trin for trin – en inspirationsguide" ses her.

 

Bygge bro mellem perspektiver

Igennem oplæg og spørgsmål kom der fokus på forskellige elementer i forbindelse med samproduceret forskningsprojekter. Bl.a. blev der spurgt til, hvordan man får koderne i forskersproget med, når man arbejder med brugere? Hvordan bruges forskningskompetencer, og hvornår er det, de levede erfaringer? Hvordan definerer man det at være en bruger? Hvordan kompenserer man for magtrelationer – kan man det? Hvorfor er det videnskabsteoretiske ståsted så vigtigt i forskning med brugerinvolvering? Hvordan får man skabt et miljø, hvor brugerne har reel mandat til indflydelse?

Disse og flere andre spørgsmål blev diskuteret, og svarene kan ses i optagelsen af webinaret, som kan ses snarest på Enhedens og Peer-Partnerskabets hjemmeside.

 

Grafisk referat

Mens foredragsholderne delte ud af deres viden, svingede Camilla Krogh sine tuscher og omsatte hele webinaret til et grafisk overblik over de mange pointer, som foredragsholderne havde. Det grafiske referat ses her øverst på siden.

 

Sommerskole om samskabelse

Hvis du gerne vil lære mere om samskabelse, kan det være at Aalborg Psychiatric Summer School 2021 er relevant for dig. Her får du mulighed for at stifte nærmere bekendtskab med samskabelse i forbindelse med kurset "Samskabelse – hvad, hvorfor og hvordan?", hvor Camilla Krogh og Malene Terp underviser. Læs mere her

 

 

Tekst: Line Myrup Gregersen


Opdateret