Du er blevet henvist til os, for at blive undersøgt og udredt for dine vanskeligheder. Efter vi har udredt dig, tager vi stilling til, hvilken støtte og behandling, du eller I eventuelt har brug for fremover.
Herunder kan du – og dine forældre – læse, hvordan forløbet kommet til at foregå, mens du er tilknyttet Ambulatorium for ADHD.
Sådan foregår forløbet
Informeret samtykke, før vi går i gang
Inden vi går i gang med udredningen, skal den eller de voksne, der har forældremyndigheden, (alle) give informeret samtykke til udredningsforløbet. Det sker med en underskrift på en samtykkeerklæring.
Er du under 15 år er det dine forældre, der skal give samtykke til at en undersøgelse eller en behandling kan sættes i gang eller fortsætte, men du skal også inddrages i beslutningen. Når du fylder 15 år, er det både dig og dine forældre, der skal godkende og give samtykke med en underskrift.
Vi laver en behandlingsplan
Vi laver en behandlingsplan, som beskriver hvad du skal undersøges for. Planen gennemgår vi med dig og dine forældre, så I kender forløbet. Behandlingsplanen beskriver også:
- de foreløbige overvejelser om diagnose
- de undersøgelser, vi forventer at lave i forløbet
- tilbud om undervisning i sygdommen, også kaldet psykoedukation.
Den samlede undersøgelse, vi foretager i afsnittet, kan bestå af flere dele, for eksempel:
- lægeundersøgelser
- interview/samtaler med fagpersonale
- observationer i forskellige sammenhænge
- psykologiske tests
- indhentning af en beskrivelse fra eksempelvis skole, fritidsordning og/eller forvaltning.
Undervejs i forløbet kan det blive nødvendigt at ændre behandlingsplanen.
Du og dine forældre er vores samarbejdspartnere
Gennem hele forløbet betragter vi dig og dine forældre som nære samarbejdspartnere. Vi forventer derfor også, at dine forældre deltager i ambulante besøg. Der er desuden blevet indført udredningspakker i børne- og ungdomspsykiatrien, hvilket betyder, at udredningen skal foregå inden for en afgrænset periode. Det er derfor meget vigtigt, at dine forældre prioriterer at deltage i de ambulante besøg.
Du får en kontaktperson
For at styrke dialogen og samarbejdet med både dig og dine forældre, får I en kontaktperson. Kontaktpersonen har ansvar for at sikre et sammenhængende ambulant forløb for jer. I vil få gennemgået behandlingsplanen i en samtale med jeres kontaktperson, og her har I mulighed for at stille spørgsmål. Under udredningsforløbet vil I løbende have kontakt med kontaktpersonen.
Undersøgelser munder ud i anbefalinger
De forskellige undersøgelser giver os et godt grundlag for at stille en præcis diagnose – og ud fra denne give specifikke anbefalinger til, hvordan du og din familie fremover kan få relevant hjælp og støtte.
Når du bliver udskrevet
I slutningen af undersøgelsesforløbet giver vi undersøgelsesresultatet videre til relevante samarbejdspartnere, der skal følge op, når du ikke længere er tilknyttet Ambulatorium for ADHD. Vi videregiver i nogle sammenhænge oplysningerne på et netværksmøde.
Hvis vi vurderer, at du har behov for medicin, overgår du til et behandlingsforløb hos os i Ambulatorium for ADHD.
Kontakt og mere viden
Skulle du blive forhindret i at møde op til de aftalte tider, skal du melde afbud til sekretæren. Udebliver du fra aftalte tider, afslutter vi dit forløb i ambulatoriet.
Har du spørgsmål, er du velkommen til at kontakte os. Vil du vide mere om ADHD, tics eller Tourettes Syndrom, kan du eventuelt læse mere på patienthåndbogen.dk.
Hvad er Ambulatorium for ADHD?
Ambulatorium for ADHD er en del af Klinik Børn og Unge. Patienterne i ambulatoriet er børn og unge til og med 18 år, som i en periode har behov for at være tilknyttet et børne- og ungdomspsykiatrisk ambulatorium. Klinik Børn og Unge er en del af Psykiatrien i Region Nordjylland, og børn og unge fra hele regionen kan henvises hertil.
Personalet i Ambulatorium for ADHD består af læger, psykologer, sygeplejersker, socialrådgivere og sekretærer. Du vil også kunne møde studerende i ambulatoriet, der er her som led i deres uddannelse.
De børn og unge, der bliver henvist til os, har psykiatriske symptomer af forskellig karakter. Det kan dreje sig om ADHD, tics eller Tourettes Syndrom.
Nogle kan have flere ledsagende vanskeligheder, typisk i form af vanskeligheder med at regulere følelser og adfærd, eller hvor det kan være svært at indgå i kontakt med andre.
Patienter henvises til Ambulatorium for ADHD fra egen læge, PPR (pædagogisk psykologisk rådgivning) eller kommunens socialforvaltning. Der er også patienter, der bliver overflyttet fra andre afsnit/afdelinger.
|