Det begyndte i 1995 - og siden er der i Region Nordjylland arbejdet på at systematisere og udbygge tilbuddene til børn og familier, der er udfordret af psykisk sygdom hos en af forældrene.
Psykisk sygdom rammer ikke kun den i familien, der har en diagnose - og er det en forælder, der er syg, kan børnenes trivsel og udvikling være udfordret. Med det afsæt har der i Nordjylland gennem flere år været en særlig opmærksomhed på at udvikle og styrke tilbuddet til børn og familier, der har psykisk sygdom tæt inde på livet.
Der har både været fokus på at udvikle tilbud, der henvender sig direkte til børn og familier, og på at styrke det professionelle netværks forudsætninger for at støtte op om familierne.
Historik - Udviklingen i hovedpunkter
Fra projekt- til vidensgruppe
I 1995 blev der i Nordjylland etableret en tværfaglig projektgruppe med repræsentanter fra voksenpsykiatrien, børne- og ungdomspsykiatrien, børneafdelingen på Aalborg Sygehus (nu Aalborg Universitetshospital) samt de kommunale socialforvaltninger.
Projektgruppen udviklede sig til en vidensgruppe, der formidlede viden om børn af forældre med psykisk sygdom til kommunale og amtslige/nu regionale medarbejdere samt til andre, der via deres job kom i kontakt med børn af psykisk syge forældre.
'Spørg til børnene' - tilbuddet til børnene systematiseres
I 2000 blev "Spørg til børnene" etableret som et tilbud til voksne patienter i Psykiatrien - et tilbud, der fortsat eksisterer. "Sprøg til børnene" indebærer, at patienter med børn i alderen 4-18 år får tilbud om, at en særligt uddannet medarbejder kan tale med børnene om forælderens sygdom - og hvad det betyder for dem, at deres mor eller far har en psykisk lidelse.
Målet var netop fra start at udvikle en model og metode til at organisere informationssamtaler med børnene.
Det viste sig, at behovet for samtaler var langt mere omfattende end forventet. Det viste sig også, at de nordjyske kommuner i stigende grad efterspurgte faglig viden, rådgivning og konsulentbistand i forhold til konkrete sager med børn af forældre med en psykisk lidelse. Og også undervisning af fagpersonale og samtalegrupper for børn af psykisk syge var der stigende efterspørgsel på.
I november 2003 kunne Psykiatrien i Nordjyllands Amt (nu Psykiatrien i Region Nordjylland) i samarbejde med Aalborg Kommune og med støtte fra Socialministeriets storbypulje præsentere "Team Børn af Psykisk Syge" som et tilbud primært til borgere og fagfolk i Aalborg Kommune.
Siden november 2004 har Team Børn af Psykisk Syge været et tilbud, der omfatter alle kommuner i det daværende Nordjyllands Amt og nu Region Nordjylland.
I foråret 2015 blev Center for Pårørende etableret med udgangspunkt i de tidligere erfaringer med arbejdet med børn som pårørende samt ansættelse af en Daglig leder i Center for Pårørende.
Det nye center for Pårørende blev organiseret med Team Børn (tidligere team Børn af Psykisk syge) samt Team Voksen med tilbud om samtaleforløb til pårørende over 18 år. Allerede i løbet a det første år, havde Team Voksen ca. 50 nye familier i et samtaleforløb.
Ønsker du mere information om, hvordan Region Nordjyllands tilbud til børn og familier har udviklet sig, kan daglig leder af Center for Pårørende kontaktes:
Jan Sandberg
j.sandberg@rn.dk
Vidensgruppen har bl.a. været primus motor bag ” Spørg til børnene ”, der siden foråret 2000 har eksisteret som et tilbud til patienter på Aalborg Psykiatriske Sygehus (nu Aalborg Universitetshospital - Psykiatrien) med børn i alderen 4-18 år. Tilbuddet er efterfølgende udbredt til alle Psykiatriens sengeafsnit og ambulatorier.
Via "Spørg til børnene" tilbydes børn med psykisk syge forældre én eller flere samtaler, der har til formål at bedre deres forståelse af forældrenes sygdom.
Stort behov og stigende efterspørgsel
Da "Spørg til børnene" i sin tid blev etableret, var målet netop at udvikle en model og metode til at organisere informationsamtaler med børn.
Det viste sig hurtigt, at antallet af børn og behovet for samtaler var langt mere omfattende end forventet. Det stod også klart, at de nordjyske kommuner i stigende grad efterspurgte faglig viden, rådgivning og konsulentbistand i forhold til konkrete sager med børn af psykisk syge. Også undervisning af fagpersonale og samtalegrupper for børn af psykisk syge var stærkt efterspurgt.
Teamet etableres
Med udgangspunkt i erfaringerne fra det tværfaglige samarbejde i Vidensgruppen og fra ” Spørg til børnene”-projektet var det tydeliggjort, at der var et behov for at udvikle og styrke den direkte indsats over børn af psykisk syge.
I november 2003 kunne Psykiatrien i Nordjyllands Amt (nu Psykiatrien i Region Nordjylland) - i samarbejde med Aalborg Kommune og med støtte fra Socialministeriets storbypulje - præsentere Team Børn af Psykisk Syge som et tilbud primært i Aalborg Kommune.
Siden november 2004 har Team Børn af Psykisk Syge været et tilbud, der omfatter alle kommuner i det daværende Nordjyllands Amt og nu Region Nordjylland.
Teamet har adresse på Aalborg Universitetshospital, Psykiatrien, Mølleparkvej 10 - i samme bygning som Klinik Børn og Unge. Benyt Indgang 10.
(Bygningen ligger næsten lige overfor hovedindgangen til Aalborg Zoo).
Teamets formål
Team Børn af Psykisk Syge har til formål:
- At give børn af psykisk syge forældre indsigt og forståelse i deres forældres sygdom - samt ved at afhjælpe unødige forestillinger og fantasier lette deres situation og hjælpe dem til at se egne handlemuligheder.
- At give netværket af professionelle medarbejdere omkring børnene/familierne mere viden om og forståelse for børnenes situation og problemstillinger og herved ruste netværket til at yde en bedre og mere kvalificeret indsats overfor børnene.
Teamets opgave
Team Børn af Psykisk Syge har til opgave at:
- Etablere samtalegrupper for børn og unge af psykisk syge forældre. Børn kan deltage fra de er ca. 7 (1. klasse). Max alder for at deltage er 18 år.
Yde familiesamtaler - til familier, hvor børnene kan være fra 0-18 år.
- Etablere samtalegrupper for unge voksne, der er børn af forældre med psykisk lidelse. Her er aldersgruppen 18-23 år.
- Tilbyde undervisning til medarbejdere i region og kommuner vedrørende børn af psykisk syge.
- At give rådgivning og vejledning i konkrete enkeltsager, hvor der er psykisk syge med børn.