Månedens forskningsartikel

Månedens forskningsartikel udgår fra Forskningsenhed for Børne- og Ungdomspsykiatri, og den indgår i ph.d.-studerende, læge Christina Horsager Pedersens ph.d.-projekt med titlen ”Food Addiction comorbid to mental disorders”.

Flere og flere bliver overvægtige. Overvægt medfører livsstilsrelaterede sygdomme, som nedsætter livskvaliteten, men også livslængden 1,2. Mennesker med psykisk sygdom har en yderligere øget dødelighed i forhold til baggrundsbefolkningen 3, tillige oplever flere med en psykisk sygdom at blive overvægtige 4.

Det er efterhånden velunderbygget, at de omgivelser, vi færdes i, med konstant og nem tilgængelighed af højt forarbejdet mad hos nogle kan føre til  neurobiologiske og adfærdsmæssige ændringer, hvilket kan resultere i såkaldt ”madafhængighed” 5,6. Madafhængighed beskriver en afhængighed af forarbejdede fødevarer med et højt indhold af især sukker og fedt. Symptomerne ligner dem, man finder ved andre afhængighedslidelser, eksempelvis: kontroltab, craving, abstinenssymptomer og toleransudvikling. Alle symptomer med omfattende konsekvenser for personens liv 5,7–9.

I 2018 gennemførte forskningsgruppen The Food Addiction Denmark (FADK) Project 10 ved Psykiatrien, Aalborg Universitetshospital, en national spørgeskemaundersøgelse, der undersøgte madafhængighed i Danmark generelt og med fokus på mennesker med psykisk sygdom. I alt 17.500 personer i aldersgrupperne 13 til 17 år og 18 til 62 år fra den generelle befolkning (udtrukket tilfældigt fra CPR-registret) samt mennesker med en psykisk sygdom (udtrukket tilfældigt fra Psykiatriregistret) blev inviteret til at deltage i projektet.

Til formålet blev det amerikanske spørgeskema ”Yale Food Addiction Scale 2.0” (YFAS 2.0) 11 anvendt. Spørgeskemaet  er baseret på diagnosekriterierne for misbrugslidelser 12 og benyttes til at fastslå, om kriterierne for madafhængighed er opfyldt. Udover resultaterne fra spørgeskemaundersøgelsen, indeholder projektet også socioøkonomiske og sundhedsrelaterede data fra de danske registre, som bl.a. muliggør en grundig beskrivelse af deltagerne.

Metodeartiklen, ” The Food Addiction Denmark (FADK) Project: A combined survey- and register-based study”, som omfattende beskriver projektet, er netop publiceret10.

Foreløbige resultater finder en hyppighed af madafhængighed i Danmark på 9.4%, hvilket er på niveau med Tyskland 13, men lavere end  USA (15%) 14. I den voksne psykiatriske gruppe viser foreløbige resultater, at madafhængighed er langt mere hyppigt med 26.5% på tværs af alle diagnosegrupper. Dette kan indikere, at madafhængighed måske kan være en medvirkende faktor til, at flere med psykisk sygdom bliver overvægtige og får livsstilsrelaterede sygdomme.

Det er forventningen, at resultaterne fra FADK Project vil bidrage med vigtig og ny viden om madafhængighed og give en mere nuanceret forståelse af en mulig årsagsforklaring til overvægt. På sigt kan det være med til at skabe grundlaget for alternative forebyggelses - samt behandlingstiltag sammenlignet med de, som er tilgængelige i dag.

 

Horsager C, Østergaard SD, Lauritsen MB. The Food Addiction Denmark (FADK) Project: A combined survey- and register-based study. Acta Neuropsychiatr. 2019; 31: 325-336

  • Nyberg ST, Batty GD, Pentti J, et al. Obesity and loss of disease-free years owing to major non-communicable diseases:  a multicohort study. Lancet Public Heal. 2018;3(10):e490 e497. doi:10.1016/S2468-2667(18)30139-7
  • Bhaskaran K, Dos-Santos-Silva I, Leon DA, Douglas IJ, Smeeth L. Association of BMI with overall and cause-specific mortality: a population-based  cohort study of 3.6 million adults in the UK. lancet Diabetes Endocrinol. 2018;6(12):944-953. doi:10.1016/S2213-8587(18)30288-2
  • Walker ER, McGee RE, Druss BG. Mortality in mental disorders and global disease burden implications: a systematic review and meta-analysis. JAMA psychiatry. 2015;72(4):334-341. doi:10.1001/jamapsychiatry.2014.2502
  • Ng M, Fleming T, Robinson M, et al. Global, regional, and national prevalence of overweight and obesity in children and adults during 1980-2013: a systematic analysis for the Global Burden of Disease Study 2013. Lancet (London, England). 2014;384(9945):766-781. doi:10.1016/S0140-6736(14)60460-8
  • Lindgren E, Gray K, Miller G, et al. Food addiction A common neurobiological mechanism with drug abuse. Front Biosci. 2018;23(3):811-836. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28930574.
  • Volkow ND, Wise RA, Baler R. The dopamine motive system: implications for drug and food addiction. Nat Rev. 2017;18(12):741-752. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/29142296
  • Morin JP, Rodriguez-Duran LF, Guzman-Ramos K, et al. Palatable Hyper-Caloric Foods Impact on Neuronal Plasticity. Front Behav Neurosci. 2017;11:19. doi:10.3389/fnbeh.2017.00019 [doi]
  • Gordon EL, Ariel-Donges AH, Bauman V, Merlo LJ. What is the evidence for “food addiction?” A systematic review. 2018;10(4). doi:10.3390/nu10040477
  • Gearhardt AN, Corbin WR, Brownell KD. Preliminary validation of the Yale Food Addiction Scale. Appetite. 2009;52(2):430-436. doi:10.1016/j.appet.2008.12.003 [doi]
  • Horsager C, Østergaard SD, Lauritsen MB. The Food Addiction Denmark (FADK) Project: A combined survey- and register-based study. Acta Neuropsychiatr. 2019;(August):1-38. doi:https://doi.org/10.1017/neu.2019.34
  • Gearhardt AN, Corbin WR, Brownell KD. Development of the Yale Food Addiction Scale Version 2.0. Psychol Addict Behav. 2016;30(1):113-121. doi:10.1037/adb0000136 [doi]
  • American Psychiatric Association. Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders Fifth Edition (DSM-5). Revised 5t. American Psychiatric Publishing; 2013.
  • Hauck C, Weiss A, Schulte EM, Meule A, Ellrott T. Prevalence of “Food Addiction” as Measured with the Yale Food Addiction Scale 2.0 in a Representative German Sample and Its Association with Sex, Age and Weight Categories. Obes Facts. 2017;10(1):12-24. doi:10.1159/000456013 [doi]
  • Schulte EM, Gearhardt AN. Associations of Food Addiction in a Sample Recruited to Be Nationally Representative of the United States. Eur Eat Disord Rev. 2018;26(2):112-119. doi:10.1002/erv.2575