Ph.d.-forsvar ved Anna Sofie Kjærgaard Hansen

Mandag den 23. august 2021 forsvarer læge ved Psykiatrien, Region Nordjylland, Anna Sofie Kjærgaard Hansen sin ph.d.-afhandling ” Pathways into Child and Adolescent Psychiatry”. 

Anne Sofie Kjærgaard HansenTil trods for den store indvirkning, psykiske lidelser har på børn- og unges helbred, uddannelse og trivsel, peger forskning på, at mange ikke modtager professionel hjælp, og at der er store forsinkelser, i forhold til hvornår børn med behov henvises til børne- og ungdomspsykiatrien. Samtidig er børne- og ungdomspsykiatrien udfordret af at balancere stigende henvisningstal med tilgængelige ressourcer. Indsatser for børn og unge med psykiske problemer er ofte baseret på tværfagligt og tværsektorielt samarbejde ud fra en model om gradueret indsats. Dette afspejler de mange aspekter af barnets eller den unges liv, der påvirkes af en psykisk lidelse, men de mange aktører bidrager formentlig også til at gøre det mere kompliceret for familier at finde den rette hjælp. 

Det primære formål med dette ph.d.-projekt er at bidrage til viden om, hvordan familier til børn og unge med moderat til svær psykisk lidelse søger hjælp, og hvilke barrierer de møder i forhold til at få adgang til relevante indsatser. Ph.d.-projektet bygger på fem studier med tre overordnede mål:

  1. At bidrage til viden om henvisningsmønstre til børne- og ungdomspsykiatrien. 
  2. At undersøge hvordan familier søger hjælp, og hvilke barrierer der eksisterer i forhold til at opnå adgang til relevant støtte og hjælp
  3. At undersøge effekten af at anvende the Development and Well-Being Assessment (DAWBA) som supplement til almindelige henvisninger på visitering af henvisninger til børne- og ungdomspsykiatrien.

Fundene fra dette ph.d.-projekt bekræfter, at det er komplekst at søge hjælp til børn og unge, der har en psykisk lidelse, og resultaterne peger på flere potentielle mål for at forbedre den indsats, der ydes til denne gruppe. Anvendelsen af DAWBA som supplement til standardhenvisninger har potentiale til at reducere andelen af henvisninger, der afvises af børne- og ungdomspsykiatrien, men effekten af DAWBA er måske større, hvis den anvendes endnu tidligere i henvisningsprocessen, på stadiet før henviser beslutter sig for, om vedkommende skal henvise til børne- og ungdomspsykiatrien. 

Resultaterne fra ph.d.-projektet er relevante for professionelle der arbejder med børn og unge med psykiske vanskeligheder i både primærsektoren og sekundærsektoren og bidrager med relevante brugerperspektiver på hvordan det nuværende system opleves af forældre til børn med psykiske vanskeligheder.  

Resultaterne af ph.d.-projektet peger på, at en af vejene frem kunne være at skabe et endnu stærkere samarbejde mellem sektorer; fx kan børne- og ungdomspsykiatrien bidrage med mere konsultativ støtte til kommunale indsatser. Man kunne også se på en opbygning af kompetencer til at spotte psykiske vanskeligheder hos skole, daginstitutioner og egen læge, da det netop er de første led, forældre og barn skal igennem. Herudover kan en tidligere evaluering af indsatsen hjælpe til, at familierne hurtigere kan rykke videre til den rette behandling. 

Tid og sted

Ph.d.-forsvaret finder sted mandag den 23. august kl. 13.00 i Auditorium B, Forskningens Hus, Sdr. Skovvej 15. Deltagelse kan også ske online ved at sende en e-mail til: inst.klinisk.phd@dcm.aau.dk

Vejledere og bedømmelsesudvalg

Vejledere

  • Clinical Professor Marlene Briciet Lauritsen, MD, DMSc, Aalborg University Hospital - Psychiatry, Department of Clinical Medicine, Aalborg University
  • Ass. Professor Gry Kjærsdam Telléus, PhD, Certified MSc in Psychology, Aalborg University Hospital - Psychiatry
  • Department of Communication and Psychology, Aalborg University

Bedømmelsesudvalg

  • Clinical Professor Jan Nørholm Mainz (chair), Aalborg University, Denmark
  • Associate Professor Astrid Janssens, University of Southern Denmark, Denmark
  • Professor Philip Wilson, University of Aberdeen, UK

 

Opdateret