Udvikling af et nyt tilbud til pårørende søskende til patienter i psykiatrien.
Projektet handler om at samskabe et nyt tilbud til børn og unge, der har en søskende med en psykisk lidelse eller udviklingsforstyrrelse. Mange unge i Danmark lever i familier, hvor en eller flere søskende forstyrres af en psykisk sygdom eller udviklingsforstyrrelse. Lidelsen påvirker ikke bare den, der er ramt, men også den resterende familie.
Erfaringer med pårørende søskende samt interviews lavet med dem viser, at pårørende søskende ofte:
- føler sig glemt eller tilsidesat af sine forældre
- føler, at de skal agere som ”det perfekte barn”, hvorfor de ikke italesætter deres egne udfordringer og problemer
- udvikler selv psykisk mistrivsel eller lidelser.
Pårørende søskende er en gruppe, der er blevet overset, både i deres egne familier, men også i forskning og tilbud rettet mod dem. Det vil vi nu lave om på, da det er vigtigt, at disse børn og unge, samt deres familie, modtager tidlig og rigtig hjælp.
I projektet vil der afholdes interviews med frivillige familier fra målgruppen. Derefter vil der afholdes workshops, hvor de samme frivillige vil indgå i et samarbejde med klinikere fra Center for Pårørende og Enhed for Samskabelse. Her vil der, gennem en samskabelsesproces med kreative værktøj, udvikles et nyt tilbud, på baggrund af familiernes levede erfaringer og tanker om, hvad der er den bedste hjælp.
Efter samskabelsesprocessen er målet, at et nyt tilbud er klart til at afprøves i Center for Pårørende. Her vil det blive udbudt, samtidig som der undersøges tilbuddets effekt på de pårørende søskende og deres familier.
Læs mere om Center for Pårørende