Det er nu muligt at komme i behandling for BED. Behandlingstilbuddet er et satspuljemiddelprojekt finansieret af Sundhedsstyrelsen (2022-2025), hvor der i første omgang er plads til 16 patienter årligt med indtag af 8 patienter første halvdel af 2023 og 8 patienter anden halvdel af 2023.
HVAD ER BED?
BED er kendetegnet ved hyppige eller langvarige overspisninger, som er forbundet med en følelse af skam og tab af kontrol. Ofte er det svært at mærke sult og mæthed. Der kan være en tendens til at spise uregelmæssigt og kaotisk, hvilket ofte også vil medføre cravings og overspisning.
Maden bruges som en måde at flygte fra negative tanker og ubehagelige følelser. Ved tvangsoverspisning er der ingen regelmæssige forsøg på at modvirke vægtøgning efter et måltid. Derfor er en konsekvens af overspisning ofte overvægt.
Formål med behandlingen
Formålet med gruppebehandlingen er:
- at du får mere viden om, hvad det vil sige at lide af BED, hvilke årsager der er til at udvikle spiseforstyrrelsen, og hvilke behandlingsmuligheder der er.
- at du får støtte og vejledning til at finde strategier og sætte mål for, hvordan du kan reducere symptomerne – det vil sige overspisningen – og opnå et mere normalt forhold til mad og krop.
- at du får større indsigt i tanker, følelser og adfærd, der knytter sig til spiseforstyrrelsen og gør det vanskeligt at komme fri af sygdommen.
- at du hører andres erfaringer med at kæmpe med BED og får mulighed for at dele dine egne tanker, følelser og oplevelser.
Vær opmærksom på: Fokus er på behandling af spiseforstyrrelsen. Der er ikke tale om vægttabsbehandling.
Sådan foregår behandlingen
Behandlingen består af 2 individuelle samtaler, der forbereder til gruppesessionerne, samt 20 gruppe-sessioner med undervisning (psykoedukation), psykoterapi og diætetisk vejledning. Dernæst vil der være 4 opfølgende gruppesessioner.
Vi tilbyder desuden at inddrage dine pårørende.
Behandlingen foregår ved et tværfagligt team, der består af sygeplejerske, psykolog, diætist, psykiater og socialrådgiver. Hvis der er behov for det, etablerer vi samarbejde med din egen læge eller den hospitalsafdeling, som du eventuelt er tilknyttet.
Rammer for behandlingen
Når du deltager i gruppebehandlingen, er der disse krav til dig:
- Der er tavshedspligt i gruppen.
- Der er mødepligt.
- Det er en betingelse for at deltage, at du kan deltage i hele behandlingsforløbet – herunder at du deltager aktivt, læser det udleverede undervisningsmateriale og arbejder med dine mål.
Program for sessionerne
Sessionerne vil i hovedtræk forløbe således:
- 8.30 – 8.50 Velkomst og eventuelt vejning
- 8.50 – 9.35 Refleksion og gennemgang af forberedt stof
- 9.35 – 9.45 Pause
- 9.45 – 10.00 Medbragt formiddagsmåltid
- 10.00 – 11.20 Gruppeterapi
- 11.20 – 11.30 Opsamling og afrunding.
Kontakt og mere viden
Har du spørgsmål, er du velkommen til at kontakte os.