For at du kan får det bedre, er det vigtigt, at du i en periode oplever mindre pres og færre krav i din dagligdag. Derfor vil det være godt, hvis du taler med dine forældre om, hvad der kan aflaste dig.
Sammen skal I prøve at planlægge din dagligdag, så du kan holde flere pauser og slappe mere af, end du nok er vant til. Det vil betyde, at noget af det, du plejer at gøre, skal vælges fra i en periode.
Her får I nogle råd om, hvad I kan gøre for at justere på hverdagen, så den bliver lettere for dig at komme igennem.
Gode råd om at vælge til og fra
Lav aftaler om, hvad der kan ændres
Tal om, hvad der belaster dig i din hverdag.
Det er individuelt, hvad der opleves belastende. Det kan være små og store ting. Vær åben om, hvad du har det svært med, og hvad du bruger mange kræfter på. Måske er der noget af det, du ikke behøver at gøre?
Tal om, hvad I kan ændre på, så presset på dig bliver mindre. Prøv at planlægge din dag med færre opgaver og mindre, du skal tage stilling til. Det kan give dig mere overskud til at komme dig. Har du en oplevelse af, at du ikke slår til, kan det hjælpe at få afstemt de forventninger, der er til dig.
Lav eventuelt en aftale med skolen
For nogen kan det være godt med en periode med færre eller kortere skoledage. Tal med skolen om, hvad der kan lade sig gøre. Måske er der fag, som midlertidig kan fravælges, eller der kan aftales lektiefri perioder.
Hold fast i det, der gør dig glad
Det er vigtigt, at du fortsætter med at gøre noget af det, der gør dig glad – og noget af det, du er god til.
Hold kontakten til dine kammerater i skolen og de venner, du dyrker dine interesser med. Kan du ikke være med til alt det, du plejer, så nøjes med at deltage i noget af det.
Få hjælp til at sige fra
Lad dine forældre hjælpe dig med at tage stilling til, hvor mange aftaler og invitationer, du skal sige ja til.
Få også deres hjælp til at sige fra over for venners besøg eller invitationer, hvis du oplever, at det er ved at være belastende for dig.
Planlægning og kommunikation
Følg planen – og vær tilfreds med det, du når
Lav sammen med dine forældre en realistisk plan for, hvad du kan nå i løbet af dagen. Tag stilling til mængden af opgaver og prioriter, hvad der er vigtigst.
Prøv også at lave en aktivitetsplan for en uge af gangen. Husk den ud over de nødvendige gøremål også skal indeholde aktiviteter, du har lyst til.
Vær tilfreds med det, du får lavet i løbet af dagen – selv om det er mindre end vanligt. Det kan være en god ide at skrive ned, hvad du får gjort, så er det nemmere at huske.
Sæt ord på dine behov
Fortæl dine venner og din familie, hvad du kan holde til. Sig til, når du har brug for en pause - eller tid til at være dig selv. Det er ikke sikkert, de kan se det på dig. Fortæl også, hvis du har brug for at være sammen med nogen, så du ikke føler dig alene.
Har du en tendens til at isolere dig, så tal med dine forældre om, hvad der skal til for at undgå det. For nogen kan det være en hjælp, hvis det er aftalt på forhånd, hvad man skal mødes med andre om, fx et spil.
Kontakt og mere viden